Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye spor i drapet på Olof Palme: Svensk journalist hevder å ha funnet gjerningsmannen

Det svenske tidsskriftet Filter mener å ha avslørt hvem som drepte statsministeren i 1986.

ÅSTED: Olaf Palme ble drept i Stockholm i februar 1986. Fremdeles er ingen dømt for drapet. Foto: AFP / NTB Scanpix
ÅSTED: Olaf Palme ble drept i Stockholm i februar 1986. Fremdeles er ingen dømt for drapet. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magasinet navngir nå mannen, som i svenske medier tidligere er identifisert som Skandiamannen.

Mannen arbeidet som reklamekonsulent i Skandia-huset i sentrum av Stockholm og stemplet ut fra jobben klokka 23.19 den 28. februar 1986. To minutter senere ble Palme skutt og drept rett rundt hjørnet.

Den såkalte Skandiamannen var blant de første som sto fram som vitne til drapet, men ble selv ikke mistenkt.

- Jeg går på fortauet og holder på å snuble i noen som ligger på bakken, og da ser jeg at det er blod der, fortalte han i forhør etter drapet på den svenske statsministeren. Selv skal han ha vært på plass på åstedet bare sekunder etter drapet.

Lever ikke

Filters journalist, Thomas Pettersson, har gjennom årelang etterforskning nå avdekket at mannen, som døde i 2000, vanket i miljøer der hatet mot Olof Palme var sterkt, at han var våpenkyndig og hadde en bakgrunn som fallskjermjeger i USA, og at han var i besittelse av en rekke våpen.

Fem av revolverne han hadde våpenlisens for, var av samme kaliber som det Palme ble drept med.

Pettersson orienterte alt våren 2017 svensk politi om sine funn og etterforskerne i den såkalte Palmegruppen fattet raskt interesse.

Etterforskerne har avhørt flere i Skandiamannens familie og omgangskrets, men har ennå ikke trukket noen konklusjoner.

Oppførte seg mistenkelig

Ifølge Expressen fattet etterforskerne alt i 1986 interesse for mannen, etter tips fra sikkerhetssjefen i Skandia. Han mente mannen hadde oppført seg mistenkelig i tiden rundt drapet.

Av ukjente grunner ble mannen imidlertid sjekket ut av saken, til tross for at han beviselig befant seg på åstedet og at signalementet hans i stor grad stemte overens med andre vitners beskrivelse av drapsmannen.

En av årsakene til at han ble sjekket ut, skal ifølge Pettersson ha vært feil som ble begått under en fotokonfrontasjon, Politiet ønsker ikke å kommentere dette overfor Expressen.

- Ingen kommentar

Svensk politi har onsdag morgen avstått fra å kommentere de nye opplysningene som nå har kommet fram. Krister Petersson, som leder Palme-etterforskningen, sier følgende til Aftonbladet:

- Jeg har ingen kommentarer til det. Det er ikke min rolle å omtale journalistiske teorier, det får forfatterne og ansvarlige utgivere selv gjøre, sier han til avisa.

Avhørte eks-kona

Til tross for at politiet ikke har ønsket å kommentere de nye opplysningene, tar de ifølge magasinet Filter avsløringene på det største alvor. Flere nye avhør er gjennomført, blant annet av Skandiamannens eks-kone, som var gift med ham da drapet fant sted.

Kvinnen sier til Aftonbladet at politiet kom hjem til henne tidligere denne uka. Hun avviser at eks-mannen hadde noe med drapet å gjøre.

- Han var alt for feig og hadde for dårlig selvtillit til å gjøre noe slikt. Men han likte ikke Palme, sier hun til avisa.

- Håper det er feil

Sveriges mest kjente kriminolog, Leif GW Persson, sier onsdag til svenske TV 4s nyhetsmorgen at den nå mistenkte drapsmannen stemmer bra med beskrivelsene politiet har fått av gjerningsmannen. Likevel håper han at Filter tar feil.

- Jeg håper at han ikke er gjerningsmannen, siden han er død. Det finnes noen små muligheter for å etterforske dette. Det hevdes blant annet at han skal ha hatt tilgang til et våpen, og at han kjente en våpenselger, sier Persson til tv-kanalen.

Han mener også at den utpekte gjerningsmannen hadde et potensielt motiv for å ta livet av Palme, på grunn av at han var motstander av statsministerens politikk.

- Men det stemmer jo med hundrevis av mennesker på den tida, understreker Persson.

Kritiske til funnene

Også Olaf Palmes etterlatte sønner, Mårten og Joakim Palme, lot seg onsdag intervjue av Expressen i forbindelse med avsløringene. Likevel vil de ikke slå fast om drapet på deres far nå er løst.

- Vi har vel lært å være kritisk til nye opplysninger som kommer fram, og det har jeg tenkt å fortsette med, sier Joakim Palme til avisa.

Mårten Palme befinner seg for tida i USA, men sier følgende om de nye funnene:

- Alt jeg kan si, er at dette virker interessant.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media