Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye spor kan felle Viggo Kristiansen

Denne uka får politiet svar på om de har håndfaste bevis mot Viggo Kristiansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En uke ut i ankesaken etter barnedrapene i Baneheia dukket det opp nye opplysninger som fikk etterforskerne til å sette i verk nye undersøkelser.

Tirsdag for en uke siden beslagla politiet to små bokser med hobbymaling av merket Humbrol Enamel fra bua til Viggo Kristiansen. Malingen blir denne uken analysert opp mot flekker som ble funnet på de drepte småjentene Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

I tillegg undersøker Rettsmedisinsk institutt blodspor som ble funnet på Kristiansens sykkelveske.

- Resultatene av begge disse undersøkelsene ventes å komme i løpet av denne uken, sa politiavdelingssjef i Agder politidistrikt, Magne Storaker, i Agder lagmannsrett tirsdag.

- Vi har stort håp til resultatene, sier han til NTB.

Teori fra Andersen

To etterforskere fra Kripos har reist til Belfast med lakkprøvene. Dette laboratoriet har tidligere undersøkt andre prøver fra Kristiansens bu, samt olje fra kjettinger i flytebrygga der jentene badet 19. mai 2000, opp mot flekkene på de døde småjentene - men uten resultat.

Foranledningen til de nye undersøkelsene er opplysninger som Jan Helge Andersen (21) kom med i et intervju med Dagbladet.

Andersen, som er dømt til 17 års fengsel etter å ha tilstått ugjerningene i Baneheia, lanserte teorien om at flekkene på småjentene kunne komme fra malingsboksene som er beslaglagt hos Kristiansen. 22-åringen er dømt til lovens strengeste straff, men nekter skyld.

I retten sist uke, sa rettsmedisiner Bente Mevåg at flekkene på småjentene er sikret, slik at det kan være mulig å sjekke flekkene opp mot nye analyser.

Rettens administrator, førstelagmann Asbjørn Nes Hansen, spurte tirsdag Storaker om flekkene på jentene er sjekket opp mot renovasjonsbilen som Kristiansen var hjelpemann på, eller om dette ble vurdert. Svaret fra etterforskeren var negativt.

Blodspor

Under rettsmedisinernes forklaringer for en uke siden, kom det fram at nye blodspor funnet på Kristiansens sykkelveske ikke hadde latt seg identifisere. Sykkelveska ble først undersøkt etter at saken var avsluttet i byretten, fordi Andersen der forklarte at Kristiansen ofte la mobiltelefonen sin i sykkelveska.

Fordi flekkene ble behandlet med et spesielt stoff, som kan påvise at det er blod, ble flekkene kjemisk påvirket slik at DNA-analyse ikke er mulig.

Denne uka gjør rettsmedisinerne nye forsøk på å finne flekker som ikke ble utsatt for denne kjemiske behandlingen. I så fall er det duket for nye DNA-analyser av blodet.

Selv tre uker inn i ankesaken etter barnedrapene gir etterforskerne ikke opp håpet om å finne tekniske spor som kan knytte Kristiansen til ugjerningene.

- Vi vil ikke la noe være uprøvd, sier Magne Storaker.

(NTB)

Hele Norges coronakart