Coronaviruset:

Nye spor om virusets opphav

Den amerikanske etterretningstjenesten hevder å ha tilgang til rådata som kan gi svar på flere ubesvarte spørsmål rundt covid-19.

VIRUSET: Genetiske data kan avdekke opphavet til coronaviruset. Foto: Reuters/NTB
VIRUSET: Genetiske data kan avdekke opphavet til coronaviruset. Foto: Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 66.49% Første dose: 76.19%

Etterretningstjenesten sitter på en gullgruve av genetiske data som kan være nøkkelen til å avdekke opprinnelsen til coronaviruset, ifølge CNN.

I slutten av mai ga USAs president Joe Biden den amerikanske etterretningstjenesten tre måneder på å komme til bunns i hvordan coronaviruset oppsto. Biden ønsker å vite om viruset har smittet mennesker via dyr, eller om det ble spredt via et laboratorieuhell, slik det har blitt spekulert.

Møter på utfordringer

Det er ikke avklart hvordan eller når den amerikanske etterretningstjenesten fikk tilgang til dokumentene, men maskinene som er involvert i å lage og behandle disse dataene, er vanligvis koblet til eksterne skybaserte servere, dermed er det stor mulighet for å bli hacket.

Til dags dato er det ennå ikke kjent hvor coronaviruset faktisk stammer fra. Det har flere ganger blitt spekulert i linken mellom coronaviruset og en potensiell lab-lekkasje, men denne teorien ble raskt avskrevet av Verdens helseorganisasjon (WHO).

Det første coronatilfellet blant mennesker ble registrert i den kinesiske byen Wuhan, desember 2019.

MÅ TÅLE SMITTETILFELLER: Assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen etter regjeringens pressekonferanse om bruk av coronasertifikatet 28. juli 2021. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Edward Stenlund. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Ifølge CNN sitter den amerikanske etterretningstjenesten nå på en «gigantisk katalog» med rådata, likevel er det noen utfordringer med å hente inn informasjon fra dette.

Etterretningsbyrået er blant annet avhengig av å ha stor datakapasitet, og må dermed bruke «superdatamaskiner» hos Department of Energy's National Labs.

I tillegg til dette trenger virusforskerne som skal tolke materialet en tilstrekkelig sikkerhetsvurdering, og de må også mestre mandarin.

- Vi har selvsagt forskere som er sikkerhetsklarert. Men mandarin-talende? Det er et veldig lite utvalg. Du kan se hvor dette blir vanskelig, sier en kilde til CNN.

FJERNET: 22 000 virusprøver fra Wuhan-laboratoriet ble fjernet fra database. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB
FJERNET: 22 000 virusprøver fra Wuhan-laboratoriet ble fjernet fra database. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB Vis mer

Kina nekter å overlevere

I juni ble det kjent at data fra 22 000 virusprøver fra tidlige covid-pasienter i Kina hadde blitt fjernet fra en amerikansk database. Det er uklart om dette er blant dataene som den amerikanske etterretningstjenesten nå har fått tilgang til.

- WHO ber Kina om å være transparente, åpne og samarbeidsvillige, spesielt når det gjelder data og førstehåndsinformasjon som vi har spurt etter siden starten av pandemien, sier generaldirektør i WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, ifølge The Guardian.

Kina har nektet å overlevere rådata fra sine tidligste coronatilfeller til WHO.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer