Coronaviruset:

Nye spor om virusets opphav

Nye opplysninger tilsier at virusets opprinnelse var hos et dyr, ifølge forsker.

WUHAN: WHOs ekspertgruppe var i februar på plass i episenteret Wuhan for å undersøke hvordan coronapandemien oppsto. Foto: Reuters/NTB.
WUHAN: WHOs ekspertgruppe var i februar på plass i episenteret Wuhan for å undersøke hvordan coronapandemien oppsto. Foto: Reuters/NTB. Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

Det har snart gått to år siden pandemiens start, men coronavirusets opprinnelse forblir et mysterium.

Det har lenge vært antatt at Huanan sjømarkedet, som ligger i episenteret Wuhan i Kina, spiller en sentral rolle i utbruddet av coronaviruset. Markedet, hvor det ble solgt ville dyr, var nemlig stedet hvor de aller første coronapasientene ble smittet.

Det er derimot fortsatt svært usikkert om pandemien oppsto på markedet.

WHO-team i Wuhan

I midten av januar dro eksperter fra Verdens helseorganisasjon (WHO) til episenteret for å undersøke virusets opphav. I etterkant har WHO omtalt turen som verdifull - og hevdet at de fant nye bevis som kan si noe om hvor viruset stammer fra.

Overfor den amerikanske radiokanalen NPR pekte WHO-ekspert Peter Daszak på gårder i Sør-Kina som den mest sannsynlige kilden til pandemien, og hevdet å ha bevis på at de nevnte gårdene leverte dyr til flere av bodene ved Huanan sjømatmarkedet i Wuhan.

Det har vært antatt at det første tilfellet av covid-19 ble registrert hos en mann i Kina 8. desember 2019.

I en artikkel i tidsskriftet Journal Science, omtalt av The Guardian og The New York Times, hevdes det imidlertid at en kvinnelig ansatt på markedet 11. desember var «pasient null». Dermed oppsto det første tilfellet av covid-19 flere dager seinere enn først antatt.

FESTSTEMNING: Livet har gått tilbake til normalen for de fleste i Wuhan. Video: Weibo/Twitter. Foto: Tingshu Wang / Reuters / NTB Vis mer

Opprinnelse hos dyr

Disse opplysningene, samt analyser av andre tidlige coronatilfeller i den kinesiske byen, kan bety at virusets opprinnelse var hos et dyr, mener virolog Michael Worobey, som har forfattet artikkelen.

Worobey er også én av de 15 ekspertene som i midten av mai publiserte en kronikk i Science hvor de krevde en ny vurdering av teorien om at viruset lekket fra et laboratorium i Wuhan.

Teorien fikk luft under vingene etter at USAs president Joe Biden beordret en ny gransking samme måned.

I den nye artikkelen argumenterer Worobey for at forskning på virusets opphav gir sterk støtte til at pandemien er knyttet til et levende dyr på markedet, skriver NTB. For å ta hensyn til dette argumentet, analyserte Worobey smittetilfeller som ble innrapportert av to sykehus før varselet ble reist.

MØTTE PRESSEN: USAs president Donald Trump hevder han har bevis for at coronaviruset stammer fra et laboratorium i Wuhan i Kina. Video: NTB Scanpix Vis mer

Vanskelig å forklare

De analyserte tilfellene var også i stor grad knyttet til markedet i Wuhan. De som ikke var direkte knyttet dit, var likevel geografisk konsentrert rundt det.

- I denne byen med elleve millioner mennesker er halvparten av de tidlige tilfellene knyttet til et sted som er på størrelse med en fotballbane, sa Worobey til New York Times.

- Det blir veldig vanskelig å forklare mønsteret hvis utbruddet ikke startet på markedet, sa han.

En annen kritikk av teorien var basert på at det første coronavirustilfellet som ble identifisert, ikke var knyttet til markedet, skriver NTB. Men mens WHO-rapporten som viste til at mannen identifisert som «pasient null», hadde vært syk fra 8. desember, var han faktisk ikke syk før 16. desember, ifølge Worobey.

Funnet er basert på et videointervju han fant, samt fra en sak beskrevet i en vitenskapelig artikkel og fra en sykehusjournal som samsvarte med den smittede mannen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer