Nye spor på den røde planeten

-Aktiv, dynamisk planet, sier forskerne om Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Overflaten på Mars har undergått dramatiske endringer i løpet av de siste årene. Det viser bildene tatt av NASAs Mars Global Surveyor, som har gått i bane rundt planeten siden 1997.

- Funnene tyder på at vi har å gjøre med en mer aktiv og dynamisk planet, enn det forskere har antatt tidligere, sier Michael Meyer, som er NASAs ledende forsker på Mars Exploration Program.

På bildene fra april i år løper det to renner ned en sanddyne - renner som ikke fantes i juli 2002. De kan ha blitt dannet da frossen karbondioksid som lå begravd etter vinterens sandstormer, fordampet om våren og fikk sanden til å bevege seg. Selv om NASA tidligere har observert det som kan være nye spor på overflaten, er dette første gang de har bilder av stedet både før og etter forandringen fant sted.

- På et annet sted har mer enn et dusin kampesteiner satt spor etter å ha rullet ned en bakke en gang mellom november 2003 og desember 2003. Det er mulig at de har blitt satt i bevegelse av en sterk vind eller et «marsskjelv», sier professor Michael Malin, som har ansvaret for å undersøke bildene tatt av kameraet ombord på Mars Global Surveyor.

- Vi har også bilder av nye nedslagskratere, som har blitt dannet en gang etter 1970-tallet. Bildene tyder på at dannelsen tar fem ganger så lang tid som det man tidligere trodde. Dette er viktig fordi analyser av kraterne sier noe om hvor gammel overflaten av Mars er, sier Malin.

Det er mulig at Mars gjennomgår et klimaskifte. For tredje året på rad har det frosne karbondioksidet ved sydpolen minsket jevnlig.