Lars Vilks dødsfall:

Nye steg i etterforskningen

Skal undersøke «politiets innblanding» i dødsulykken.

DØDE: Den svenske kunstneren Lars Vilks og to politibetjenter omkom i en trafikkulykke søndag ettermiddag. Foto: REUTERS/Bob Strong
DØDE: Den svenske kunstneren Lars Vilks og to politibetjenter omkom i en trafikkulykke søndag ettermiddag. Foto: REUTERS/Bob Strong Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag opplyser svenske påtalemyndigheter at de skal etterforske hvorvidt politiet har gjort noe kriminelt i forbindelse med dødsfallet til kunstneren Lars Vilks og to politibetjenter.

Kajsa Sundgren, som leder etterforskningen, skriver i en pressemelding at det fortsatt gjenstår mange etterforskningsskritt.

- Inkludert ulike tekniske undersøkelser og avhør. Det er for tidlig å trekke noen konklusjoner om hva som forårsaket ulykken. Jeg kan heller ikke vurdere når mer informasjon kan gis, sier Sundgren.

Videre skriver de at Sundgren er leder for etterforskningen i delen som tar sikte på å undersøke om politiet kan mistenkes for en forbrytelse.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med politiadvokaten.

TRE DØDE: Søndag mistet den svenske kunstneren Lars Vilks og to politibetjenter livet, da bilen de satt i havnet i motsatt kjøreretning, og frontkolliderte med en lastebil. Video: TT Vis mer

Delt etterforskningen i to

Politiet har delt etterforskningen av dødsulykken i to, får Dagbladet opplyst av presserådgiver Carl Persson i politiet region sør.

Nasjonal operativ avdeling i det svenske politiet undersøker om dødsfallene skyldes ytterlige årsaker, mens påtalemyndighetene undersøker om politibetjentene som var involvert kan ha gjort noe kriminelt.

På dette tidspunktet er det en drapsetterforskning, forteller Nasjonal operativ avdeling.

Tok over etterforskningen

Det var politiet region sør som først hadde ansvaret for etterforskningen, men den er nå tatt over av nasjonalt politi blant annet på grunn av habilitet.

- Etter forespørsel fra politiregionen sør har nasjonal politi overtatt etterforskningen der det for tiden etterforskes om mulig drap, sier presseansvarlig Irene Sokolow i Noa til Dagbladet og fortsetter:

- Grunnen til at etterforskningen er flyttet er blant annet fordi ansatte fra hele sør-regionen var involvert i saken og at habiliteten blir større hvis noen andre leder drapsetterforskningen, sier hun.

I tillegg er det ressursmangel i sør-regionen i forbindelse med en konferanse i Malmö om antisemittisme neste uke.

- Vi trenger alle ressurser neste uke da det er mange statsledere involvert, sier presserådgiver Carl Persson i politiet region sør til Dagbladet.

Fortsatt mange spørsmål

Den svenske kunstneren Lars Vilks og to politibetjenter omkom søndag ettermiddag, da bilen deres kolliderte med en lastebil på E4 i Markaryd i Sverige.

Bilen med Lars Vilks kom over i motsatt kjørefelt på en strekning der kjørefeltene er atskilt av et vaiergjerde.

Bakgrunnen for ulykken er fortsatt ukjent og mange spørsmål gjenstår.

Politiet sa på en pressekonferanse mandag at de blant annet ser på om det kan ha vært en dekkeksplosjon som er årsaken til at livvaktsbilen kan ha kommet over i motsatt kjørefelt.

Ifølge Expressen har vitner sagt at bilen med Vilks og de to politimennene kjørte i høy hastighet, og de hadde følge av en annen politibil bak.

Da bilen kom over i det motgående kjørefeltet, kom den under en lastebil, og begge bilene tok fyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer