Nye storbranner i New Orleans

Likhusene er fulle. Evakueringen av Superdome har stoppet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem dager etter at Katrina feide inn over New Orleans, er byen fortsatt et stinkende helvete der mennesker kjemper for livet.

Det siste døgnet har det nok en gang brutt ut flere branner i byen. To av brannene er store, mens en rekke småbranner herjer på forskjellige steder.

Desperate etter hjelp

En av brannene er i et industriområde langs elva. Brannen kan gå fra bygning til bygning langs strekningen, melder CNN. Svart røyk velter opp over byen. Men det finnes knapt brannmenn og ikke vann i brannhydrantene. CNNs journalist skriver at det knapt er noe tegn til at noen forsøker å slukke brannene.

Samtidig venter fremdeles tusenvis av mennesker på å komme ut av det som tidligere var verdens jazz-sentrum, forbundet med store stjerner og ren livsglede. I dag kjørte en buss av veien og veltet med femti passasjerer som hadde blitt reddet ut av den oversvømmede byen. En mann omkom i ulykken og tolv personer ble skadet.

Langsom evakuering

Samtidig har evakueringen av Superdome stoppet opp. Reportere som har vært der inne, sier at de ikke kan beskrive stanken og forholdene. Likevel er 5000 mennesker fortsatt tvunget til å vente i det som nesten er blitt en søppelfylling.

I ettermiddag norsk tid sluttet de reddende bussene å gå. De som fortsatt er i Superdome, må antaklige vente i enda et døgn, melder AP.

Ingen vet hvorfor evakueringen er stoppet. Vaktene sier at de bare har fått beskjed om å stenge av området og be folk vente.

DØD: Dette bildet ble tatt på torsdag. Den døde hadde sittet i stolen sin i flere dager. Foto: SCANPIX
DØD: Dette bildet ble tatt på torsdag. Den døde hadde sittet i stolen sin i flere dager. Foto: SCANPIX Vis mer
 • På Louis Armstrong-flyplassen sover små barn på pappkartonger mens familiene venter på å evakuert.
 • 2000 personer sitter fortsatt fast i Convention Center, en stor hall mange bostedsløse tok seg inn i etter hvert som det ble fullt i Superdome.
 • Flere hundre syke mennesker er fortsatt innesperret på Charity Hospital, som lenge har vært tomt for mat og medisiner.
 • Minst to døde mens de satt i evakueringskøen utenfor sykehuset.
 • De døde legges i sykehusets trapper. Likrommene er for lengst overfylt.


  Ikke tid til å telle døde
  Mer enn ti tusen mennesker fryktes nå å være døde. Men ingen myndigheter er i nærheten av å begynne å få oversikt. Situasjonen er helt ute av kontroll, og kampen for å redde dem som fortsatt lever, tar all tid.

  Bush har fått knallsterk kritikk for å ha forstått omfanget av katastrofen altfor sent og for å ha reagert for langsomt. Presidenten avviser kritikken.

  Men mange amerikanere er rystet av de grusomme tv-bildene som kommer inn i stua. Bildene minner mest av alt om katastrofer i land i tredje verden, men kommer fra en av USAs mest kjente områder. Folk synes det er vaskelig å forstå at det skulle ta fem dager før de første nødhjelpsbussene ankom området i hjertet av USA.


  De fargede er hardest rammet
  De siste dagene har det kommet beskyldninger om at nødhjelpen har uteblitt fordi det i første rekke er svarte som er rammet.

  De fleste hvite forlot byen før Katrina slo inn over land, mens mange svarte ikke hadde noen mulighet til å evakuere og måtte ta til takke med Superdome, som i løpet av kort tid ble forvandlet til et stinkende kloakkhull.

  - Vi har høy terskel for svart lidelse, sa pastor Jesse Jackson, som selv har reist til området for å hjelpe til.

REDNING: En liten jente får hjelp. Store politistyrker er satt inn i katastrofeområdet. Likevel dør barn mens de venter på hjelp.