Nye støttekjøp i Statoil

IT-optimismen blusser opp igjen, men overskygges av Statoil-aksjen, hvor tilretteleggerne fortsatt må puste på bålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med unntak av Statoil skjer det fint lite på Oslo Børs tirsdag. Markedet preges av lav likviditet og stor usikkerhet. IT-aksjene stiger i kjølvannet av et heftig nachspiel for sektoren i USA. Som vanlig er det Opticom som ligger i tet når IT-optimistene råder.

Hovedtilretteleggerne i Statoil-emisjonen, Morgan Stanley og UBS Warburg, fortsetter å skape et gulv for Statoil-aksjen på 69 kroner. De står sammen for hele 99,05 prosent av nettokjøpene så langt i dag. UBS står alene for 84 prosent av nettokjøpene.

De fleste Statoil-postene går fortsatt til emisjonskursen, men det er en og annen post som omsettes i overkant av denne prisen. Omsetningen utgjør 1.575 millioner kroner så langt i dag.

Samlet er omsetningen på hovedlisten på 2.436 millioner kroner. Både totalindeksen og hovedindeksen er marginalt i pluss.

Etter stengetid i USA i går kveld la programvaregiganten Oracle frem tall som var bedre enn fryktet. Det utløste en kjøpefest i etterbørsmarkedet. Optimismen har smittet over på de euroepiske børsene, og IT-indeksen er så langt den sterkeste på Oslo Børs, med en oppgang på 1,7 prosent.

Mye av IT-oppgangen kan tilskrives Opticom, som stiger 7,3 prosent til 469 kroner. Omsetningen er imidlertid på beskjedne 23 millioner kroner. Det er ikke kommet noen positive nyheter rundt Opticom som skulle tilsi en slik oppgang. Sannsynligvis er det kortsiktig trading basert på forventninger om en sterk åpning for IT-aksjene i USA i dag som driver kursen.

Samtidig sås det stadig mer tvil om at Fast Seaerch & Transfer klarer å karre seg på børs innen utløpet av fristen.

Telenor stiger 1,6 prosent til 37,70 kroner, mens Infocus og Tandberg Television er opp henholdsvis 1,0 og 2,8 prosent.

Tandbergs hovedkonkurrent, amerikanske Polycom, falt 5,2 prosent i går. Det ser ikke til å tynge Tandberg, som er opp 1,8 prosent til 110,50 kroner.

Alt er imidlertid ikke like lyst i IT-sektoren. Eltek stuper nye 5,9 prosent til 46,40 kroner. I går kom en av Elteks største kunder, Level 3 Communications, med resultatvarsel. Selskapet kuttet forventningene til salg og investeringer for hele 2001 og 2002. Selskapet vil si opp 1.400 ansatte. Aksjen falt 21,7 prosent.

Frontline faller 4 prosent til 167 kroner på lav omsetning. Også PGS sliter i dag etter at Handelsbanken anbefaler salg. Kursen er ned 3,7 prosent til 103 kroner. Også en rekke andre oljeserviceaksjer faller i dag. Sektoren falt også i USA i går på lavere oljepris. Shippingindeksen er dagens svakeste med et fall på 1,4 prosent så langt.

På den positive siden stiger riggratene videre og Salomon Smith Barney spår et nytt offshorerally.

Orkla stiger 1,3 prosent til 160 kroner, omsatt for 33 millioner kroner. Selskapet er dagens tredje mest omsatte aksje. På plasseringen over ligger Norsk Hydro med et fall på 0,3 prosent til 392 kroner.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.