Nye strømkabler er ikke «nye»

Regjeringen sier at de nye kablene til Danmark ikke er nye kabler. Rødt raser, mens krefter høyt oppe i Ap og Sp jobber for å skrote kablene.

MÅ LÆRE SEG KLOKKA: Sofie Marhaug i Rødt sier olje- og energiminister Terje Aasland må innrømme at nye kabler er nye kabler. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
MÅ LÆRE SEG KLOKKA: Sofie Marhaug i Rødt sier olje- og energiminister Terje Aasland må innrømme at nye kabler er nye kabler. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Olje- og energiminister Terje Aasland sier det ikke vil regnes som nye utenlandskabler dersom eksportkablene til Danmark fornyes.

Dette til tross for at det fysisk må legges nye kabler dersom forbindelsen forlenges. Kablene frakter i dag strøm til Danmark, som stort sett selges videre til Tyskland.

«Hvis en reinvesterer eller erstatter de to gamle kablene med to nye, er det ikke en ny utenlandsforbindelse. Det er en oppgradering, eventuelt en videreføring av eksisterende utenlandsforbindelse», sa Aasland nylig fra Stortingets talerstol.

Det er antatt at eksportkablene til Danmark går ut på dato innen 2026. Statnett må da vurdere om forbindelsen skal fornyes.

Nylig fortalte leder i Arbeiderpartiets eget strømutvalg, Kari Nessa Nordtun (Ap), Dagbladet at kablene ikke nødvendigvis bør fornyes.

Nytale

Sofie Marhaug, energipolitisk talsperson i Rødt, rister på hodet over at Aasland ikke vil kalle en spade for en spade.

- At Terje Aasland mener at nye utenlandskabler ikke er nye utenlandskabler er nytale for meg. Han må gjerne insistere på at klokken er to når den er tre, men det er ganske enkelt å sjekke klokken, sier hun til Dagbladet.

Marhaug peker på at også Ap-topp Hadia Tajik har gått ut i Dagbladet og åpnet for å skrote kablene. Det samme gjorde Senterpartiets energipolitiske talsperson, Ole André Myhrvold, i Dagbladet før jul.

- Det er ikke snakk om en oppgradering, men om fysisk nye kabler, sier Sofie Marhaug kategorisk.

- Kan ikke lure seg

Dagbladet er kjent med at eksportkablene til Danmark har vært på bordet til strømutvalget Nessa Nordtun leder. En konklusjon fra utvalget er ventet tidlig i februar, og går til votering på partiets landsmøte seinere i vår.

- Svaret fra Terje Aasland tyder på at han prøver å slippe å gjøre noe med dette, ved utdefinere nye kabler som nye kabler, legger Marhaug til.

Spørsmål om fornyelse av kablene til Danmark vil etter alle solemerker avgjøres i denne regjeringsperioden. I Hurdalplattformen til regjeringen loves at det ingen nye utenlandskabler skal etableres i denne stortingsperioden. Forlenges kablene til Danmark, vil det være brudd på regjeringsplattformen ifølge Sofie Marhaug.

- Da kan ikke Aasland lure seg bak all slags nytale. Han må ta medlemmer i både Arbeiderpartiet og Senterpartiet på alvor; vi vet at prissmitte gjennom særlig kabler til Tyskland og Danmark er en vesentlig del av forklaringen på hvorfor strømprisene er høye i Norge, sier Sofie Marhaug.

Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) svarer Dagbladet på vegne av Aasland.

- Statnett opplyser at de mest sannsynlig vil ta stilling til reinvestering i de to Skagerak-forbindelsene innen 2025, og forutsetter at det vil være behov for myndighetsbehandling. Olje- og energidepartementet vil ta stilling til saken hvis den kommer på vårt bord, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer