Studenter sliter med matten

Nye studenter på mattetunge studier har dramatisk dårlige forkunnskaper i matematikk

Klarte bare halvparten av oppgavene i mattetest på grunnskolenivå. 

47 PROSENT FEIL: Oppgavenes vanskelighetsgrad ligger ikke høyere enn det nybakte studenter bør beherske etter matematikkopplæring i grunnskole og i videregående skole, likevel ble nesten halvparten av svarene feil. FOTO: SCANPIX
47 PROSENT FEIL: Oppgavenes vanskelighetsgrad ligger ikke høyere enn det nybakte studenter bør beherske etter matematikkopplæring i grunnskole og i videregående skole, likevel ble nesten halvparten av svarene feil. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En fersk rapport fra Norsk Matematikkråd viser at studenter på matematikktunge studier har sviktende forkunnskaper i matte.

Matematikkrådet har testet 5491 ferske studenter fra 19 norske universiteter og høgskoler i matematikk på grunnskolenivå.

Studentene klarte i gjennomsnitt bare å løse litt over halvparten av oppgavene.

Deltakerne på forkunnskapstesten planlegger alle ta minst 60 studiepoeng i matematikk i løpet av studiene sine.

Flere norske universitetsmedier har tidligere kommentert saken.

Svak forbedring, men ikke nok

52,8 prosent av oppgavene var løst korrekt. Det er en svak forbedring fra 2013, da hadde gjennomsnittstudenten 50,8 prosent riktige svar. Årets resultat er fortsatt for dårlig, mener Brynjulf Owren, leder for Norsk Matematikkråd.

- Det går endelig litt framover, og resultatene er tilbake på 2001-nivå. Men man kan rive seg i håret over at studentene fortsatt ikke klarer mer enn halvparten av oppgavene, sier Owren til Dagbladet.

Bruker samme oppgaver hvert år

Testen består av omtrent tjue oppgaver, der seks av oppgavene er såkalte «ankeroppgaver» som har vært med i forkunnskapstesten helt siden starten i 1982.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer