Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Søvn

Nye studier: Søvnmangel er enda farligere enn du tror

De fleste er klar over at for lite søvn ikke er bra for oss. Nå har forskerne funnet flere helseplager som kommer av søvnmangel.

SOVER DU NOK? Studier viser at det er farligere enn man tror å sove for lite. Foto: Shutterstock
SOVER DU NOK? Studier viser at det er farligere enn man tror å sove for lite. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lista over farene ved søvnmangel blir bare lenger. Nå gjør nye studier det enda klarere: Sover du for lite, blir du syk.

- Barn blir hyperaktive, voksne blir deprimerte

For lite og for mye søvn gir økt risiko for hjertesykdommer. Å sove mindre enn fem timer per natt øker risikoen for hjerteinfarkt eller slag omtrent like mye som røyking. Det viser en studie gjort på eldre menn, ifølge Business Insider.

Kort sagt - regelmessig søvn er essensielt for god helse.

Det er European Society of Cardiology som har forsket på hvor viktig antallet timer med søvn er. De skriver i en pressemelding at seks til åtte timer med søvn er det de aller fleste trenger, og at dette timeantallet altså innebærer minst risiko for hjertesykdommer.

Forskerne har undersøkt forholdet mellom søvnvarighet og hjertesykdommer, ved å gjøre en såkalt metaanalyse av ulike studier. Det innebærer at de ser på resultatene av tidligere studier som handler om samme tema.

Når det gjelder hjertesykdommer har forskerne bak studiene funnet at seks til åtte timers søvn per døgn gir lavest risiko.

Søvnforsker ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen, mener forskernes resultater gjør det enda tydeligere hvor viktig søvn faktisk er.

- Det er mer og mer som tyder på at for lite søvn er skadelig, både for psykisk og fysisk helse, forteller han.

Ifølge Pallesen kan både barn og voksne oppleve betydelige forskjeller hvis man sover for lite.

- Barn kan få hyperaktiv atferd hvis de får for lite søvn, mens voksne kan bli deprimert. I tillegg er det vanskeligere å kontrollere følelser når man får for lite søvn, forteller han.

Vi sover mindre enn før

Også Pallesen forteller om risikoen for hjertesykdommer ved for lite søvn.

- Flere studier har vist at man endrer appetitthormonene og dermed legger på seg, også er det en risiko for den kardiovaskulære helsen - altså hjertet, forteller han.

Dessuten viser forskning at vi faktisk sover for lite. Og vi har blitt dårligere til å sove nok.

- Spesielt unge mennesker sover mindre nå. Dagens ungdom sover nesten en time kortere enn man gjorde for 100 år siden, forteller han.

Pallesen påpeker også at dødeligheten er høyere hos de i samfunnet som sover minst.

- Det er mer og mer som tyder på at for lite og for mye søvn fører til dårligere helse og faktisk også dødelighet. Dødeligheten er altså høyere hos dem som sover minst, og litt høyere hos dem som sover svært mye, forteller han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!