Søvn

Nye studier: Søvnmangel er enda farligere enn du tror

De fleste er klar over at for lite søvn ikke er bra for oss. Nå har forskerne funnet flere helseplager som kommer av søvnmangel.

SOVER DU NOK? Studier viser at det er farligere enn man tror å sove for lite. Foto: Shutterstock
SOVER DU NOK? Studier viser at det er farligere enn man tror å sove for lite. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lista over farene ved søvnmangel blir bare lenger. Nå gjør nye studier det enda klarere: Sover du for lite, blir du syk.

- Barn blir hyperaktive, voksne blir deprimerte

For lite og for mye søvn gir økt risiko for hjertesykdommer. Å sove mindre enn fem timer per natt øker risikoen for hjerteinfarkt eller slag omtrent like mye som røyking. Det viser en studie gjort på eldre menn, ifølge Business Insider.

Kort sagt - regelmessig søvn er essensielt for god helse.

Det er European Society of Cardiology som har forsket på hvor viktig antallet timer med søvn er. De skriver i en pressemelding at seks til åtte timer med søvn er det de aller fleste trenger, og at dette timeantallet altså innebærer minst risiko for hjertesykdommer.

Forskerne har undersøkt forholdet mellom søvnvarighet og hjertesykdommer, ved å gjøre en såkalt metaanalyse av ulike studier. Det innebærer at de ser på resultatene av tidligere studier som handler om samme tema.

Når det gjelder hjertesykdommer har forskerne bak studiene funnet at seks til åtte timers søvn per døgn gir lavest risiko.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer