BLODRØDT: McMurdo Dry Valleys i Antarktis er et av de mest ekstreme ørkenområdene på planeten. I enden av Taylorbreen ligger «Blodfossen», og nå har forskere gjort nye viktige funn for å forklare det merkelige naturfenomenet. Foto: Peter Rejcek, National Science Foundation
BLODRØDT: McMurdo Dry Valleys i Antarktis er et av de mest ekstreme ørkenområdene på planeten. I enden av Taylorbreen ligger «Blodfossen», og nå har forskere gjort nye viktige funn for å forklare det merkelige naturfenomenet. Foto: Peter Rejcek, National Science FoundationVis mer

Nye svar på den mystiske gåten «Blodfossen» i Antarktis kan brukes på Mars

- Dette gjør meg veldig gira!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): McMurdo Dry Valleys i Antarktis er et av de mest ekstreme ørkenområdene på planeten.

Men området er også kjent for et annet fenomen: «Blood Falls», eller «Blodfossen» som den kalles på norsk.

Forskerne har i lang tid klødd seg i hodet over gåten bak det organiske stoffet som farger spissen av Taylorbreen rød.

- Langt større enn antatt De har visst at jernrikt saltvann må ha vært en del av forklaringen, men omfanget av saltvannsforekomsten under breen og hva slags økosystem det har vært snakk om, har foreløpig vært uklart.

Nå ser det ut til at forskere har funnet svaret, og funnene er publisert i den ferske forskningsrapporten «Deep groundwater and potential subsurface habitats beneath an Antarctic dry valley».

- Vi fant, som ventet, at det finnes en kilde til Blodfossen. Men vi fant at saltvannsforekomsten var langt større enn det vi først trodde. Dette saltvannet ser ut til å være et bindeledd mellom de separate sjøene vi ser på overflaten, sier hovedforfatter Jill Mikucki fra Universitetet i Tennessee, ifølge Washington Post.

- Veldig gira! Hun og kollegaene monterte en elektromagnetisk sensor på et helikopter for å undersøke området grundig.

Det at saltvannsforekomstene ser ut til å være langt større enn først antatt, kan ha stor betydning for hva slags liv som befinner seg under overflaten.

- Dette betyr at økosystemet under overflaten kan være langt mer omfattende enn vi først trodde, noe som gjør meg veldig gira! sier Mikucki.

Teamet skal nå granske saltvannsforekomsten grundigere, og denne kunnskapen kan igjen være et betydelig bidrag til forskning i verdensrommet.

- Forskere har brukt McMurdo Dry Valleys for å teste instrumenter helt siden Viking-programmet på 70-tallet. Våre funn kan derfor være relevant for arbeidet på for eksempel Mars, sier Mikucki.