Nye takter for Mao

Kina går nye veier i feiringen av Mao Zedong foran 110-årsfeiringen av Den Store Rorsmannens fødsel neste år. Blant annet skal noen av hans mange tanker nå settes til hiphopmusikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig skal gamle favorittsanger som «Tjen folket» og «Østen er rød» spilles inn av folk i 20-årsalderen, for å vise at de er like relevante for en ny generasjon. Nye bøker og en egen frimerkeserie blir det også.

Mao ble født 26. desember 1893 og døde 9. september 1976. Han huskes som en stor politisk teoretiker og en leder som skapte voldsom entusiasme blant sine tilhengere, men som samtidig kunne være ytterst brutal mot motstanderne.

110-årsjubileet for hans fødsel skal feires med minst to store filmer, «Mao Zedong - En Karismatisk Leder» og «Å Nærme Seg Mao Zedong». Stjernedirigenten Deng Zaijun skal lede en jubileumskonsert i Folkets Store Hall i Beijing.

Maos 33 år gamle barnebarn Mao Xinyu tilbyr en ny bok, «Bestefar Mao Zedong». Den skal gi nærbilder av den kinesiske lederen i årene fra hans fødsel fram til den dramatiske og etter manges mening katastrofale kulturrevolusjonen i årene 1966-76.

(NTB)

UTEN BEATS: Dette retusjerte bildet viser Mao Zedong i det han erklærer opprettelsen av Folkerepublikken Kina, den gang uten bakgrunnsrytmer.