Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye Taliban i Somalia truer hele Afrikas Horn

Islamistene vinner kontroll. Advarer mot krig med Etiopia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 13 år gammel gutt ble drept da islamister løsnet skudd mot demonstranter som kastet stein, brente dekk og ropte slagord mot islamistene som overtok havnebyen Kismayo søndag, melder nyhetsbyrået Reuters.

Mange av innbyggerne i Kismayo har allerede rømt over grensen til Kenya, rapporteres det.

- Vi er blitt overtatt av ekstremister, de islamske domstolene har tatt oss med makt, og nå skyter de mot oss, sa en av demonstrantene Dahabo Dirie til Reuters.

Somalias tredje største by voktes nå av islamistene som er bevæpnet med maskingevær og kjører rundt i gatene. De har lagt ned forbud mot folkesamlinger og protester.

Støtte fra Etiopia

De Mogadishu-baserte islamistene, Union for Islamic Courts (UIC), tok kontroll over Kismayo søndag.

Siden har det kommet rapporter om at den rivaliserende overgangsregjeringen ved forsvarsminister Barre Hirale har samlet tropper utenfor havnebyen i et forsøk på å gjenvinne kontrollen, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Med protestene fra innbyggerne i Kismayo og forberedelsene til et motangrep øker frykten for konflikt i hele regionen. Og nå har den islamske militsen for første gang innrømmet at de får hjelp fra utenlandske muslimer.

LOVER JIHAD: Sheikh Sharif Sheikh Ahmed, leder for UIC, løfter hånden og lover jihad mot utenlandske fredsobservatører under en demonstrasjon 5.september. Foto: EPA/Scanpix
LOVER JIHAD: Sheikh Sharif Sheikh Ahmed, leder for UIC, løfter hånden og lover jihad mot utenlandske fredsobservatører under en demonstrasjon 5.september. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Mandag ble det meldt at etiopiske tropper ankom nord for Kismayo, for å støtte den internasjonalt anerkjente regjeringen i dens kamp mot de radikale islamistene.

Den islamske gruppen tror de etiopiske styrkene har som mål og kutte deres rute mellom Kismayo og hovedstaden Mogadishu, og kom med en krigsadvarsel.

- Invaderingen av etiopiske tropper på somalisk territorium er en krigserklæring, sier nasjonal sikkerhetssjef for den islamske gruppen Sheik Yusuf Indahaadde til AP.

Indahaade oppfordrer det internasjonale samfunnet til å presse Etiopia til å trekke tilbake styrkene. Hvis ikke ville hele den regionale sikkerheten settes på spill, frykter han.

Etiopia, som er den vestlig støttede overgangsregjeringens nærmeste allierte, nektet på sin side for at de har bidratt med tropper for å bekjempe UIC, melder BBC.

En talsmann for den somaliske regjeringen, Abduraman Dinari, sa at rapportene var fabrikert av islamistene, som ønsket å få oppmerksomheten bort fra deres maktovertakelse i Kismayo.

Nærværet av etiopiske tropper i Baidoa, rundt 25 mil nordvest for Mogadishu, er bekreftet av øyevitner og FN-tjenestemenn, skriver AP.

Forbindelse til terrornettverk

image: Nye Taliban i Somalia truer hele Afrikas Horn

Islamistene tok kontrollen over hovedstaden Mogadishu og har siden juni utvidet maktsfæren til store deler av det sørlige Somalia. Deres strenge tolkning av islam har gjort at de blir sammenlignet med Afghanistans tidligere Taliban-styre.

USA har beskyldt den islamske gruppen for å  gi beskyttelse til terrormistenkte etter bombeangrepene mot de amerikanske ambassadene i Kenya og Tanzania i 1998. Osama bin Laden har karakterisert Somalia en kamparena i krigen mot USA.

Nå har islamistene for første gang innrømmet at de får hjelp av utenlandske muslimer.

- De er våre brødre i islam, sa Hassan Turki, leder for den islamske militsen under en demonstrasjon til støtte for hans gruppe i Kismayo.

Turki viser seg sjelden offentlig, han er på USAs og FNs liste over terrormistenkte og skal angivelig ha bånd til al-Qaida, skriver AP.

Nå ber den somaliske regjeringen om hjelp utenfra for å hindre at situasjonen utvikler seg til en konflikt som rammer hele Afrikas Horn.

- Jeg ber om at regjeringene i regionen støtter vår innsats og beskytter regionen fra utvidelsen av dette al-Qaida-nettverket, disse terroristene, sa statsminister for interimregjeringen Ali Mohamed Ghedi.

Somalia har vært uten formell regjeringsmakt i 15 år. Den internasjonalt anerkjente overgangsregjeringen ledet av president Abdullahi Yusuf har forsøkt å gjenoppbygge en sentralmakt siden diktator Mohamed Siad Barre ble avsatt i 1991.

<B>VIL IKKE HA INNBLANDING:</B> 22. september demonstrerte somaliske kvinner mot at overgangsregjeringen tillater internasjonale fredsobservatører i landet.
<B>ATTENTATFORSØK:</B> En bilbombe 18.september drepte fem mennesker. Bomben var ment for president Yusuf.
<B>TERRORLINK:</B> Statsminister Mohamed Ali Gedi snakket under pressekonferansen mandag om islamistenes forbindelse til al-Qaida.