EU-medlemskap:

Nye tall: Flere vil inn

Dagbladets ferske måling viser at det er en økende oppslutning om norsk EU-medlemskap. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er selv for at Norge skal inn i EU, men i likhet med Høyre-leder Erna Solberg, ønsker han ikke en EU-debatt nå.

FLERE POSITIVE TIL EU: Ferske tall viser at stadig flere mener Norge bør bli EU-medlem. Statsminister Jonas Gahr Støre er selv positiv til et norsk EU-medlemskap, men ønsker likevel ikke en EU-debatt nå. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FLERE POSITIVE TIL EU: Ferske tall viser at stadig flere mener Norge bør bli EU-medlem. Statsminister Jonas Gahr Støre er selv positiv til et norsk EU-medlemskap, men ønsker likevel ikke en EU-debatt nå. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere blir positive til et norsk EU-medlemskap. Det viser en ny undersøkelse Ipsos har gjort for Dagbladet.

Her svarer 24 prosent at de er for at Norge skal inn i EU. 48 prosent er mot, mens 28 prosent svarer at de ikke har tatt noe standpunkt.

- Andelen som mener Norge bør bli medlem av EU har vært stabil på 15 prosent fra 2011 til 2017, men begynte å øke i 2019. I 2021 var det 21 prosent som mente Norge bør bli medlem av EU. Sammenlikner vi disse tallene med de nye tallene her, ser vi at det har økt ytterligere, forklarer Maria Rosness i Ipsos.

Likevel er både statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Høyre-leder Erna Solberg kritiske til en ny EU-debatt i Norge nå.

- Bortkastet energi

«Høyre mener at norsk EU-medlemskap nå er blitt viktigere enn noen gang, og vil innta en ledende rolle i en ny norsk EU-debatt», heter det i forslaget som ble vedtatt av Høyres landsmøte i begynnelsen av april.

Og Høyre er ikke alene. Også Venstre mener det er på tide å løfte EU-debatten. Det samme gjør flere forsvarseksperter og Ap-byråd i Oslo, Raymond Johansen, for å nevne noen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.