UDI I DIALOG OM MIDLER: Det ble registrert 790 asylsøkere i forrige uke, viser ferske tall fra UDI. Her på Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo, sliter de må registrere alle som kommer i løpet av én dag. Foto: NTB Scanpix
UDI I DIALOG OM MIDLER: Det ble registrert 790 asylsøkere i forrige uke, viser ferske tall fra UDI. Her på Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo, sliter de må registrere alle som kommer i løpet av én dag. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nye tall fra UDI: Det ble registrert 790 asylsøkere i forrige uke

UDI er nå i daglog med Justis- og beredskapsdepartementet om mer midler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flyktninger som kom til Politiets utlendingsenhet på fredag, møtte stengte dører. Natt til lørdag måtte de sove på parkeringsplassen utenfor politiets lokaler på Tøyen. Natt til søndag ble flyktninger innlosjert på hotell.

Dette viser hvor sprengt kapasiteten til Politiets utlendingsenhet er. De klarer ikke registrere alle asylsøkerne som kommer i løpet av én dag, og de må dermed bosettes midlertidig i Oslo før de kan sendes videre til transittmottak.

I nye tall fra UDI kommer det fram at det i uke 37 (7. -13 september) totalt ble registrert 790 asylsøkere. 420 kommer fra Syria.

Det ble registrert 598 asylsøkere i uke 35, 584 ble registrert i uke 35 og 753 i uke 36. Majoriteten av flyktningene er fra Syria.

16-1700 asylsøkere Nå er Utlendingsdirektoratet i dialog med Justis- og beredskaps om mer midler.

Statsminister Erna Solberg sier til Dagbladet at hvis asylstrømmen fortsetter, vil det kanskje komme 16-17 000 asylsøkere i år. La oss si at 12 000 får opphold. Sammen med 3000 kvoteflyktninger har vi da 15 000 flyktninger. De skal bosettes i norske kommuner.

Nå har ikke UDI midler og ressurser nok til å behandle søknadene fort nok, så behandlingstida vil framover bli lenger for asylsøkerne. Det skal gis 50 millioner i ekstra tilskudd til kommunene, i tillegg stilles ytterligere 30 millioner kroner til disposisjon for kommunene gjennom Husbanken gjennom Syria-avtalen, ifølge NTB. I starten av september styrket regjeringen Politiets utlendingsenhet på Tøyen med 5 millioner kroner.

- Hvor mye midler trenger dere?

- Vi er i dialog med Justis- og beredskapsdepartementet om dette nå. Det er ikke minst behov for midler til å saksbehandle, men svaret vårt nå er at vi er i dialog med departementet. Vi har ingen detaljer å komme med fordi dette ikke er avklart, sier John Olav Krogen, presserådgiver i UDI til Dagbladet.

I revidert statsbudsjett bevilget Regjeringen i mai 11,3 millioner ekstra til utvisningssaker. Det ble ikke bevilget ekstra til saksbehandling av asylsøknader.

Stor økning i mottakene 2207 asylsøkere var i uke 38 bosatt i transittmottak rundt om i landet, mot 1993 i uke 37. Til sammenlikning bodde 1 180 personer i disse mottakene i uke starten av januar.

Når det gjelder enslige mindreårige bodde det 880 enslige mindreårige i vanlige mottak i uke 37. I tillegg bodde det 725 enslige mindreårige på transittmottak. I starten januar bodde det 182 enslige mindreårige på transittmottak og 291 på vanlige mottak.

140 henvendelser Det fikk Røde Kors til å rase at flyktninger måtte sove ute i helga. De ble så mer fornøyde da UDI fikk til en akutt innkvartering ut uka på Best Western Tøyen, ifølge NTB.

Dette beskriver også hvor akutt situasjonen er, og hvilken krevende oppgave UDI og PU står overfor framover. UDI ba for to uker siden private foretak om hjelp til å anskaffe overnattingsplasser og responsen har vært stor. Men ikke alle møter UDIs krav.

Tilbud fra private personer har UDI måtte takke nei til, på grunn av logistiske problemer. Kravet er også at tilbudet helst må kunne huse 40-50 personer og ligge innenfor tre timers kjøretid fra Oslo.

- Vi har fått i underkant av 100 henvendelser om innlosjering (leirsteder, hoteller, campingplasser, o.l.) som ikke var/er aktuelle for oss å følge opp. Det kan være på grunn av at tilbudet har for få plasser, for lang avstand til Oslo, at mulig oppstartsdato er for langt fram i tid for oss, eller at byggene ikke er regulert for overnattingsvirksomhet. Henvendelsene kommer fra private, organisasjoner og bedrifter.

- Om lag 40 henvendelser har blitt fulgt opp av vår innkvarteringsgruppe, og her har vi undersøkt videre for å se om tilbudet kan være aktuelt for oss, skriver han videre.

Jobber for varig løsning Før asylsøkerne har registrert seg hos PU på Tøyen, kan de ikke sendes videre til transittmottak. Men det er ikke bare på Tøyen og i transittmottakene kapasiteten er sprengt.

UDI har meldt at de trenger 7 500 nye mottaksplasser over hele landet, unntatt i Oslo og Akershus, som på sin side utlyser inntil fem avtaler om overnatting og frokost for i alt inntil 2 000 plasser i døgnet. Dette er lagt ut på anbud.

- Det er så å si fullt i alle mottak, derfor gjennomfører vi nå anbudsrunder for å få opp flere mottaksplasser, skriver presserådgiver i UDI, John Olav Kroken, i en e-post til Dagbladet.

UDI har fått oppdraget fra Justis- og beredskapsdepartementet for å unngå i størst mulig grad at folk må overnatte i PUs lokaler på Tøyen. UDI opplyser at de jobber for å få på plass mer varige løsninger.