Nye tannbevis frikjenner Torgersen

Et nytt eksperiment sår ytterligere tvil om hvor holdbart det såkalte tannbeviset i Torgersen-saken er. - Forsøket viser at Fredrik Fasting Torgersen må utelukkes som gjerningsmann, mener advokat Erling Moss og tannlege Kjell Johannessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bittmerker i brystet på offeret Rigmor Johnsen var et av de sentrale bevisene mot Torgersen, men det har i flere tiår stått strid om hvor holdbart tannbeviset er.

I gjentatte forsøk, der en avstøpning av Torgersens tenner er ført mot et levende kvinnebryst, vises samtlige av hans tenner i under- og overkjeven i bittmerket.

Men bittmerkene på drapsofferet viser avtrykk fra tre av tennene i underkjeven og med store mellomrom.

- Vi har prøvd dette på kryss og tvers med brystet i forskjellige vinkler. Men uansett hvordan vi gjør det, så vises samtlige tenner, sier advokat Erling Moss til Dagbladet.

Moss har i flere år arbeidet for å få gjenopptatt Torgersens sak. Begjæringen er nå til behandling i Borgarting lagmannsrett.

Grov mangel

To britiske sakkyndige, som i sommer konkluderte med at det er «meget sannsynlig» at det var Torgersens tenner som avsatte merkene i Johnsens bryst, skriver at de har satt tennene i artikulator (se bilde). Men det er uklart om de har gjennomført noe eksperiment.

- De forteller ikke om resultatet, bare konklusjonen. Vi forventet at de skulle vise foto og gi en beskrivelse av det de var kommet fram til . Det er en grov mangel ved rapporten, sier Moss.

TORGERSEN-SAKEN I 1958 ble Fredrik Fasting Torgersen dømt til fengsel på livstid for voldtektsforsøk, drap og forsøk på mordbrann. Etter 16 år i fengsel ble Torgersen løslatt i 1974. Torgersen sonet uten å få permisjon. Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff forsøkte i 1972 å få saken gjenopptatt, uten å lykkes. To britiske sakkyndige konkluderer i en rapport av august 1999 med at det er «very likely» at bittmerket i Johnsens bryst ble avsatt av Torgersens tenner.  Professor i anatomi, Per Holck, utelukker i en fersk undersøkelse at Torgersen kan ha avsatt bittmerket. Borgarting lagmannsrett har nå en ny gjenopptakelsesbegjæring til behandling. Avgjørelse er tidligst ventet til våren.
TORGERSEN-SAKEN I 1958 ble Fredrik Fasting Torgersen dømt til fengsel på livstid for voldtektsforsøk, drap og forsøk på mordbrann. Etter 16 år i fengsel ble Torgersen løslatt i 1974. Torgersen sonet uten å få permisjon. Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff forsøkte i 1972 å få saken gjenopptatt, uten å lykkes. To britiske sakkyndige konkluderer i en rapport av august 1999 med at det er «very likely» at bittmerket i Johnsens bryst ble avsatt av Torgersens tenner. Professor i anatomi, Per Holck, utelukker i en fersk undersøkelse at Torgersen kan ha avsatt bittmerket. Borgarting lagmannsrett har nå en ny gjenopptakelsesbegjæring til behandling. Avgjørelse er tidligst ventet til våren. Vis mer

- Når engelskmennene ikke gjorde det, så måtte vi gjøre det sjøl, sier han.

Utelukkes

Tannlege Kjell Johannessen har derfor utført eksperimentet:

  • En avstøpning av Torgersens tenner fra 1958 ble montert i en såkalt artikulator for å få tannmodellen til å bite. Tennene ble svertet med kullstift, og ført mot et levende kvinnebryst for å oppnå et kontrollert bittmerke.

Hans konklusjon er at det ikke finnes likhet mellom bittmerket på Johnsens bryst og de som er satt på forsøkspersonen.

{ndash}Merkene på Johnsens bryst og de merkene som modellen av Torgersens tenner setter i et levende kvinnebryst, er uforenlige, sier Johannessen til Dagbladet.
Torgersen må derfor utelukkes som gjerningsmann, fortsetter han.

Unødvendig

- Når Torgersen biter, vises tennene i underkjeven. Det kommer klart fram i eksperimentene. Britene sier at de har gjort dette og at resultatet støtter deres konklusjon. Men vi får ikke vite hvordan det ser ut, sier Moss, som avslutter:

- Vi har et bittavtrykk av Torgersen fra 1958 som viser alle tennene i underkjeven. Det vi har gjort nå, bare understøtter det som ble gjort i 1958.

ARTIKULATOR: En avstøpning av Torgersens tenner montert i en såkalt artikulator for å få tannmodellen til å bite.
EKSPERIMENT: Her er bittmerker i et levende kvinnebryst avsatt av Torgersens gipstenner, etter at de er svertet med kullstift i skjærekanten.
DRAPSOFFERET: Rigmor Johnsens bryst med den sannsynlige morderens bitemerker.