MYSTERIE-FORSVINNINGEN: CNN-reporteren Matt Davis snakker om piloten Zaharie, og om FBI-rapporten som kan styrke teorien om at piloten styrtet flyet med vilje. Video: CNN Vis mer

Nye tegn på at piloten på Malaysia Airlines MH370 styrtet flyet med vilje

Avisa «New York Magazine» fikk tak i konfidensielt dokument.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisa New York Magazine har fått tak i et konfidensielt dokument fra malaysisk politietterforskning, som handler om flyet Malaysia Airlines MH370, som forsvant sporløst under en flyvning fra Kuala Lumpur til Beijing i 2014.

Ingen av de 239 menneskene om bord er funnet.

Dokumentet de omtaler skal vise at flyets kaptein, Zaharie Ahmad Shad, utførte en simulert flyvning dypt inn i Indiahavet, mindre enn en måned før flyet forsvant under lignende omstendigheter.

«Avsløringen, som Malaysia har holdt borte fra offentligheten, er det sterkeste beviset til nå om at Zaharia styrte flyet ned i et planlagt masseselvmord.»

Funnene i dokumentet er fra malaysisk politi sin etterforskning av Zaharie.

Dokumentet avslører at etter at flyet forsvant i mars 2014, ga Malaysia harddisker til FBI - harddisker som inneholdt registreringer av Zaharies flyvninger i en flysimulator.

Nye tegn på at piloten på Malaysia Airlines MH370 styrtet flyet med vilje

FBI skal ha klart å gjenopprette noe av dataen som hadde blitt lagret av flysimulator-programmet, i ukene før MH370-flyet forsvant.

Hvert datapunkt registrerer blant annet flyets høyde, fart, og flygeretning.

Utdrag fra dokumentet:

«Vi fant et flyvemønster som ledet til det sørlige Indiahavet (...) som kan være av interesse.»

Punktene som helhet skal vise at det tar av fra Kuala Lumpur, drar nordvest over Malakkasundet, så sørover over Indiahavet.

Flyet fortsetter inntil det går tom for drivstoff over en «tom» strekning av hav.

Dem som hadde ansvaret for søket etter flyet tror at MH370 fulgte en lignende rute, basert på signalene som kom inn fra flyet til en satellitt, etter at kommunikasjonen opphørte og flyet gikk ut av kurs.

Ikke identiske

SAVNET: Plakater som familiemedlemmer av de savnede har laget, etter Malaysia Airlines MH370 forsvant i 2014. Foto:   EPA/FAZRY ISMAIL
SAVNET: Plakater som familiemedlemmer av de savnede har laget, etter Malaysia Airlines MH370 forsvant i 2014. Foto:   EPA/FAZRY ISMAIL Vis mer

Den faktiske og den simulerte flyvningen var ikke identiske.

Sluttpunktet på den simulerte flyvningen lå mer enn 1400 kilometer unna området hvor det er antatt at flyet gikk ned.

Avisa skriver også at det lenge har sirkulert rykter om at FBI har oppdaget beviser, men at Malaysia ikke har nevnt funnene i den ellers detaljerte rapporten om etterforskningen, som ble utgitt året etter forsvinningen.

I rapporten sto det at «Kapteinens evne til å takle stress på jobb og hjemme var bra. Det var ingen historie med apati, angst eller irritasjon. Det var ingen betydelige endringer i hans livsstil, konflikter med andre eller innad i familien.»

Etter forsvinningen har venner og familiemedlemmer beskrevet piloten som en omgjengelig og hjelpsom familiemann.

FUNNET: En del av flyet, som ble oppdaget i Mosambik i mars i år, skal stamme fra det forsvunnede MH370-flyet. Foto: Xinhua/Sipa USA
FUNNET: En del av flyet, som ble oppdaget i Mosambik i mars i år, skal stamme fra det forsvunnede MH370-flyet. Foto: Xinhua/Sipa USA Vis mer

Nekter for selvmordspiloter

Avisa nevner også at sikkerhetskomiteer ved flere tilfeller av fly-etterforskning nekter å tro at deres piloter kan ha krasjet et fly fullt av passasjerer, med vilje.

De skriver også at australske og amerikanske personer som har vært involvert i MH370-etterforskningen, lenge har vært mer mistenksomme på Zaharie, enn hva Malaysia har vært.

KAPTEINEN: Denne overvåkingsvideoen skal vise kaptein Zaharie Ahmad Shah gå gjennom sikkerhetskontrollen før Malaysia Airlines flight MH370 skal ta av fra Kuala Lumpur. Vis mer

I januar sto det i avisa The Australian, skrevet av journalisten Byron Bailey:

«Flere måneder etter MH370-forsvinningen ble jeg fortalt av en kilde fra myndighetene at FBI hadde gjenopprettet slettet informasjon fra Zaharies hjemme-PC, som viser flyets planlagte veipunkter (...) min kilde (...) ga meg inntrykket av at FBI mente at Zaharie var ansvarlig for krasjet.»

Kan være tilfeldigheter

Avisa legger til at det ikke er fullstendig klart at funnene av flysimulator- data er avgjørende.

De skriver: «Forskjellene mellom det simulerte og den faktiske flyvningen er store, mest merkverdig på slutten, når det gjelder retningen de var på vei til.»

Det finnes muligheter for at resten av likhetene er tilfeldige - at Zaharie ikke trente på krasjet i flysimulatoren, men at han bare bestemte seg for å fly et uvanlig sted.

Avslutter letingen

For bare et par dager siden uttalte eksperter at letingen etter det savnede flyet kan ha blitt gjort på feil sted i over to år, i følge The Guardian.

Nå er søket i ferd med å avsluttes, til det eventuelt kommer frem nye funn.

STOPPER OPP: På grafikken til Flightradar24 kan du se hvordan signalene fra MH370- flyet plutselig slutter. Video: Flightradar24 Vis mer
KREVER SVAR: Flere pårørende til de savnede passasjerene fra Malaysia Airlines flight MH370 krevde flere svar på hva som har skjedd, og deltok i en demonstrasjon utenfor den malaysiske ambassaden etter forsvinningen. Video: NTB Reuters Vis mer