NB! STERKE BILDER: Vigdis (63) og Arne Urstad (66) ble brutalt ranet i sitt eget hjem. Nå forteller de om skrekknatta. Video: Lars Eivind Bones. Redigering: Marie Røssland Vis mer

Hjemmeranet i Rygge:

- Nye teorier om ransgåten

Ni måneder etter at Vigdis (63) og Arne Urstad (66) ble ranet i sitt hjem, jobber politiet nå med flere teorier om hvorfor ekteparet ble plukket ut som offer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi har flere nye teorier som vi nå forfølger. Det dreier seg om hva som ligger bak ranet og hvorfor akkurat dette ekteparet ble oppsøkt. Jeg kan ikke gå ut med detaljer, men etterforskningen er fremdeles absolutt aktiv, sier politiadvokat Anders Svarholt.

Forrige uke møttes flere av de ansatte i Øst politidistrikt nok en gang til etterforskningsmøte om det grove hjemmeranet hos Arne (66) og Vigdis (63) Urstad i august i fjor.

Ingen mistenkte er så langt pågrepet etter at ekteparet ble brutalt ranet med øks natt til 13. august. Ranerne stakk av med to rifler, en pistol, 463 000 kroner i kontanter, flere Rolex-klokker og arvesølvet. Minutter etter kjørte de fra stedet i ekteparets bil, som ble funnet dumpet i Sverige få dager seinere.

Observerte bil

En rekke avhør er gjennomført etter ranet, uten at det har gitt politiet svar på hvem gjerningspersonene som tok seg inn i boligen i Rygge midt på natta er.

Nå håper Svarholt at to personer som ble sett ikke langt fra gården bare timer før ranet, kan bidra til nye svar.

- En bil var observert omkring klokka 18 kvelden før ranet skjedde. De to personene som befant seg i bilen er nå identifisert, og skal avhøres. De har status som vitner, sier politiadvokaten, og understreker samtidig at ingen har status som mistenkt.

Internasjonalt etterlyst

Parallelt med de nye avhørene, er den internasjonale etterlysningen av en navngitt person fremdeles aktiv. Vedkommende er hjemmehørende i Sverige, men det er uvisst om personen oppholder seg der.

- Utover dette føler vi at det vi har av potensielle spor er sjekket ut. Vi hadde blant annet et delvis håndavtrykk fra bilen til ekteparet. Dette klarte vi ikke å identifisere, og Kripos ble koblet på. Men heller ikke de fikk treff internasjonalt, og vi vet ikke om det tilhører en av gjerningspersonene, sier Svarholt.

- Godt planlagt

I tillegg til håndavtrykket er alle basestasjoner mellom ekteparet Urstads hjem og stedet hvor bilen ble funnet dumpet, undersøkt med tanke på mobilspor. Ingen nummer som går igjen på de forskjellige stasjonene, er imidlertid funnet.

Svarholt mener det forsterker mistanken om at ranet både var godt planlagt og at ranerne visste hva politiet gjennomfører av sporsikring. Politiadvokaten har likevel håp på at de skal få en løsning på ransgåten.

- Vi har ikke gitt opp, men vi har heller ingen klare, håndfaste bevis. Etterforskningen har prioritet, og Riksadvokaten har vært tydelig på at det skal brukes ressurser på saken, forteller Svarholt.

NB! STERKE BILDER: Slik så det ut på soverommet etter skrekknatta. Video: Privat Vis mer

- Frarøvet oss livet

Hjemmeranet har gått hardt inn på ekteparet Urstad, som har fått en hverdag preget av jevnlige kontroller på sykehus og psykisk helsehjelp. Da Dagbladet besøkte dem i februar var merkene etter økseslagene fremdeles synlige på kroppene - mer enn et halvt år etter ranet.

I tillegg til de fysiske skadene, som for Arne Urstads del omfattet to kraniebrudd, seks brudd i skuldrene, seks ribbeinsbrudd og sprukken milt, har ranet for Vigdis Urstads del medført en stor psykisk belastning.

- Ranerne har frarøvet oss livet og tryggheten i vårt eget hjem. Noen må bli tatt for dette for at vi skal føle oss trygge igjen. Jeg er livredd for at vi skal bli ranet på nytt eller møte gjerningspersonene på gata, sa 63-åringen til Dagbladet i februar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer