Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Nye testkriterier påvirker tallene

- Norge tester mange, og vi øker det betydelig, sier helseminister Bent Høie.

PRESSEKONFERANSE: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, forteller hvorvidt du kan gå i butikken eller ikke. Video: NTB Scanpix Vis mer

Klokka 21 holder helseminister Bent Høie (H) felles pressebrifing med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Høie er ferdig med sin karantene og holder pressebrifing sammen med Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, og Espen Nakstad, fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet.

- Lagrene fylles opp

- Jeg har kommet ut av karantene. Det har gått fint å være statsråd på Skype, men det er aller best å være statsråd som er fysisk til stede, begynner Høie, som berømmer de som fortsatt sitter i karantene og de som deltar i dugnaden.

- Det skjer også noe som er nedslående. Jeg ser at tonen i den offentlige samtalen kan bli sint eller skarp mot de man mener gjør feil og dumme ting. Denne tiden er tøff nok som den er, kan vi ikke være litt rause og runde i kantene med hverandre.

Lagrene fylles opp med legemidler, forteller Høie videre. Lagre for blant annet Paracetamol, hjertemedisin, antibiotika og annet som er i bruk i kommunehelsetjenesten fylles opp.

- Folk skal føle seg trygge på at de får de legemidlene de trenger.

POSITIVE TING: TV-lege Wasim Zahid oppgir fem grunner til optimisme under den pågående coronakrisen. Video: Wasim Zahid Vis mer

Høy testaktivitet

Totalt 1169 er rapportert smittet med viruset. Totalt nå er det testet over 18 000 personer i Norge, og det er ifølge Line Vold høyt sammenliknet med andre land.

- Det siste døgnet har vi fått ytterligere 96 smittetilfeller meldt til FHI. Det er en liten nedgang siden forrige døgn, men det kan skyldes en endring i testkriteriene. Vi har en høy målrettet testaktivitet, sier hun.

De fleste som testes nå er sårbare grupper og helsepersonell.

På spørsmål fra Nettavisen forteller Vold at det jobbes med å få bedre estimater på mørketall.

Påvirker tallene

De nye testkriteriene påvirker tallene vi får, sier Vold, som videre understreker at det er forståelig at alle vil vite om de er smittet eller ikke.

- Men i situasjonen vi er i nå må vi prioritere, nettopp for å beskytte de sårbare gruppene. Vi har derfor vridd fokus vekk fra dem som har vært på reise, til de som er syke og på sykehus og helsepersonell. Det er spesielt viktig med helsepersonell. Det fordi vi ønsker å beskytte de sårbare, som er hovedfokuset. Testaktiviteten er doblet, vi tester mange og det vil vi fortsette med, sier hun.

- Sør-Korea har testet massivt, og begrenset smittespredning. Ville man ha testet flere om det var tilgjengelig, spør TV 2.

- Norge tester mange, og vi øker det betydelig. Dette handler om folk. Skal vi drive med hjemmetesting nå, betyr det at folk i helsetjenesten i de ulike kommunene må gjøre dette. Og de trenger vi til å hjelpe de syke, svarer Høie og fortsetter:

- For vår del er dette en viktig prioritering om hvordan vi bruker de menneskelige ressursene. Det er en misforståelse at vi tester få. Norge er et av de landene som tester mange.

Line Vold legger til at Norge også bygger opp testkapasiteten, særlig på maskinsiden.

- Men vi må også ha kapasitet til å følge opp med å ta prøvene og smittesporing lokalt, sier hun.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Butikkbesøk

Det har vært mye spørsmål om karantene, forteller Vold, som informerer om at FHI har oppdatert sine nettsider med detaljerte råd om hvordan man skal forholde seg i karantene.

Spesielt om man kan gå i butikken eller ikke er det spørsmålet som er blant de hyppigst stilte de siste dagene.

- Som hovedregel skal man ikke oppsøke offentlige steder når man er i karantene, men hvis det er mangel på gode alternativ, kan man oppsøke butikk eller apotek, sier Vold, og la til at det er veldig viktig at man holder tilstrekkelig avstand til andre.

Videre understreker Vold at det er ikke ressursmessig forsvarlig å teste de som er i hjemmekarantene, nettopp fordi de allerede sitter i hjemmekarantene.

- Har du symptomer, skal du være i karantene. Da har du ikke behov for testing, fordi du allerede skal være i karantene. Testen vil ikke endre noe på det, sier Høie.

Hele Norges coronakart