Nye tiltak for å redusere forurensingen i Beijing: Skal gå etter folk som griller utendørs

Nytt miljøpoliti skal begrense forurensing.

FORURENSING: Det er spesielt om vinteren den velkjente Beijing-smogen legger seg som tykk tåke over den kinesiske storbyen. Da går mange av innbyggerne med ansiktsmaske. FOTO: Reuters / Stringer / NTB scanpix
FORURENSING: Det er spesielt om vinteren den velkjente Beijing-smogen legger seg som tykk tåke over den kinesiske storbyen. Da går mange av innbyggerne med ansiktsmaske. FOTO: Reuters / Stringer / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kina er inne i år tre av det de kaller «forurensingskrigen». Både lufta, jorda og vannet i Kina blir påvirket av det ekstremt høye forurensingsnivået.

Forurensing er et folkehelseprobleme i Kina. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) døde over én million kinesere som følge av luftforurensing i 2012, skriver The Guardian.

Grillforbud

Spesielt ille, og velkjent, er Beijing-smogen. Den kommer av at bruken av kull som brensel er utbredt, i tillegg til utslipp fra biler og anleggsarbeid.

Derfor kommer det stadig nye tiltak fra de kinesiske myndighetene, for å begrense foruresningen.

Nylig opprettet de et miljøpoliti. Ifølge Beijings ordfører Xai Qi vil politistyrken gå etter folk som griller utendørs og folk som brenner søppel, trevirke eller annen biomasse, skriver Independent.

Ordføreren har også som mål å kutte kullbruken med 30 prosent i 2017. Det skal han få til ved å legge ned 500 av de mest forurensende fabrikkene, samt at ytterligere 2500 skal oppgraderes.

I tillegg vil rundt 300.000 høyforurensende biler bli nektet å kjøre inn i byen fra og med februar.

720 pågrepet

Myndighetene slår også hardt ned på privatpersoners foruresning.

I fjor ble 720 personer pågrepet for forurensende aktiviteter, skriver Reuters.

Myndighetene førte 13.127 miljøsaker for retten, noe som blant annet resulterte i bøter på cirka 190 millioner kroner.

I over 10.000 førere av kjøretøyer ble bøtelagt for å bedrive «overdrevent eksosutslipp».

Kina skal også ha vendt tommelen ned for 11 prosjekter til en verdi av 14 milliarder dollar i fjor, som følge av miljøbekymringer.

Relativt jevnlig må myndighetene i Beijing endre farekategorien for luftforurensing fra oransje til rød.

Kode rød betyr at det medfører stor helsefare å bevege seg utendørs, og barnehager og skoler rådes til å holde stengt. Utendørs anleggsarbeid forbys og deler av industrien må ta pause.

I Beijing lå farenivået på oransje stort sett hele desember. Da de måtte oppjustere til kode rød for en kort periode forbød myndighetene anleggsarbeidere fra å spraylakkere og de beslagla til og med kullgrillene til enkelte restauranter.

Så sent som nyttårshelgen var forurensingen så høy at folk måtte holde seg innendørs, hundrevis av flyvninger ble innstilt og motorveier ble stengt i de nordlige delene av Kina.

Dårlig luft til Hong Kong

Ifølge South China Morning Post fører også de kinesiske utslippene til problemer i Hong Kong.

Søndag var luftkvaliteten der så dårlig at alarmen gikk. Flere distrikter i havnebyen hadde så dårlig luftkvalitet at myndighetene vurderte at helserisikoen var «svært høy».

En monsun dro med seg den forurensede lufta fra fastlands-Kina og sørover mot Hong Kong.