Mutert corona fra England

Nye tiltak for skoler og barnehager

På grunn av det muterte coronaviruset.

NYE TILTAK: FHI og avdelingsdirektør Line Vold skjerper rutinene. Foto: Berit Roald / NTB
NYE TILTAK: FHI og avdelingsdirektør Line Vold skjerper rutinene. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 69 500 +341
mutantsmittet892
døde 620 +12
påvist smittet 113 000 000+444.5K
døde 2 500 000 +12.1K
Se mer

FHI lanserer nå nye smitteverntiltak for ansatte i skoler og barnehager ved mistanke om det muterte viruset fra England.

Instituttet minner om at voksne i større grad smitter enn barn. De har følgende nye smittevernanbefalinger for de ansatte:

* Det må holdes minst 1 meters avstand til kolleger i alle situasjoner. Vær særlig oppmerksom på fellesområder og kontorareal der man oppholder i lengre perioder (>15 minutter).

MER SMITTSOMT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet forteller til Dagbladet TV at den muterte versjonen av coronaviruset er opptil 70 prosent mer smittsomt. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

* Alle møter mellom kolleger og andre voksne må holdes digitalt. Dette gjelder også møter med få personer. Dersom man må møtes fysisk, må det være mulig å holde minst 1 meters avstand, helst 2, og holde møtet så kort som mulig.

* Hjemmekontor må gjennomføres for alle ansatte utenfor undervisningssituasjoner.

* Munnbind i skoler:Det anbefales munnbind i situasjoner der ansatte ikke kan holde avstand til andre voksne på arbeidsplassen.

Det understrekes at det viktigste rådet er fortsatt å holde avstand, slik at ikke bruk av munnbind skal erstatte avstandsrådet.

Munnbind kan begrense smitte fra personer som ikke enda vet at de er smittsomme til andre, men tiltaket er mindre effektivt enn å holde avstand.

Det anbefales ikke munnbind i undervisningssituasjonen.

Det anbefales ikke at elever bruker munnbind.

* Munnbind i barnehager:

Det anbefales ikke munnbind for ansatte i barnehager i omgang med barn.

Barnehageansatte innen samme kohort trenger ikke å bruke munnbind når de arbeider sammen.

I fellesområder og på fellesrom der det ikke er mulig å holde 1 meters avstand til kolleger, anbefales bruk av munnbind. Det understrekes at det viktigste rådet er fortsatt å holde avstand, slik at ikke bruk av munnbind skal erstatte avstandsrådet.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad advarer mot å dra til andre kommuner for å benytte seg av tjenester som er stengt i deres egen hjemkommune. Det er det ikke alle som har fått med seg. Video: Lofstad og Karlsen / Dagbladet TV Vis mer

Munnbind kan begrense smitte fra personer som ikke enda vet at de er smittsomme til andre, men tiltaket er mindre effektivt enn å holde avstand.

Råd til foresatte ved levering og henting i barnehager som er på rødt nivå er beskrevet i smittevernveileder for barnehager. Dersom foresatte må komme inn i barnehagen, gjelder anbefalinger om munnbind der de ikke kan holde avstand til andre voksne.

* Det anbefales ikke bruk av visir.

Status vaksinasjon Full oversikt

308 145 (5.7%)i Norge har fått dose nr 1
125 150 (2.33%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer