Nye tiltak mot legionella

Strengere krav til rapportering fra eiere av kjøletårn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Nå er det registrert 45 bekreftet smittet. 42 ved sentralsykehuset i Østfold, tre andre steder i landet. Tre pasienter ligger i respirator, en av disse er alvorlig syk. To er alvorlig syke uten å trenge respirator. Tre av de som har vært syke er er utskrevet, resten er skrevet ut, opplyser direktør for Nasjonalt folkehelseinstitutt, Geir Stene-Larsen.

Hittil er 21 kjøletårn kontrollert i Fredrikstad- og Sarpsborg-området, flere av dem er stengt.

Sosial- og helsedirektoratet har i dag  fastsatt et midlertidig forskrift om tiltak for å hindre spredning av smitte fra kjøleanlegg med kjøletårn eller lignende innretning.

- Dersom alle eierne av kjøletårn hadde drevet disse i tråd med dagens lovverk og den veiledningen som er gitt fra Nasjonalt folkehelseinstitutt, ville vi trolig ikke hatt dagens epidemi i Østfold. Vi må beklageligvis slå fast at dette ikke er tilfelle. Derfor innfører Sosial- og helsedirektoratet med umiddelbar virkning bindende krav til renholdsrutiner gjennom en forskrift. Målet er å gjøre driften av dagens kjøletårn forsvarlig, sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet.

Blant punktene i forskriften er blant annet et krav om at alle som eier eller er ansvarlig for drift av kjøletårn skal sende skriftlig melding til kommunen om status for anlegget og oppgi tidspunkt for siste rengjøring innen førstkommende mandag kl. 24.00.

Det blir også stilt krav til dokumentasjon av rutiner for vedlikehold og drift. I tillegg skal det tas månedlige mikrobiologiske prøver av kjølevannet.

Les mer hos Sosial- og helsedirektoratet.