RAPPORT: Større kapasitet til å avdekke falske basestasjoner i Norge og klare retningslinjer foreslås i en ny rapport som tiltak for å oppdage mobilovervåking. Her ved justisminister Anders Anundsen.Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
RAPPORT: Større kapasitet til å avdekke falske basestasjoner i Norge og klare retningslinjer foreslås i en ny rapport som tiltak for å oppdage mobilovervåking. Her ved justisminister Anders Anundsen. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Nye tiltak skal stoppe mobilspionasje

Øker innsatsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Større kapasitet til å avdekke falske basestasjoner i Norge og klare retningslinjer foreslås i en ny rapport som tiltak for å oppdage mobilovervåking.

Den nye rapporten er laget av en arbeidsgruppe som ble nedsatt av justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) etter Aftenpostens avsløringer om mobilovervåking i Norge.

Det pekes i alt på to konkrete tiltak i «Rapport om sikkerhet i mobilnettene og ulovlige falske basestasjoner» for å øke innsatsen for å oppdage mobilovervåking, melder avisen.

Det ene er økt monitoreringskapasitet hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). Det andre tiltaket er innføring av klare retningslinjer for hvordan mistanke om mobilovervåking skal håndteres.

«Uavhengig av om ulovlig bruk av falske basestasjoner har forekommet i Norge eller ikke, er det et faktum at denne type aktivitet finnes,» heter det i rapporten.

I rapporten kommer det også fram at arbeidsgruppen, som består av PST, NSM, Nkom og Politidirektoratet, mener at ansvarsforedlingen mellom de ulike etatene og myndighetsorganene er uklar når det oppstår mistanke om mobilovervåking. Gruppen anbefaler at «aktørene sammen utarbeider retningslinjer som beskriver håndtering i ulike type tilfeller».

(NTB)