Nye tiltak viktig for å unngå smittetsunami

Mandag innførte regjeringen nye, nasjonale tiltak for å hindre smittespredning av covid-19. Det har ført til mye forvirring i befolkningen. Onsdag møter regjeringen pressen for en oppklaring.

Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen kalte onsdag inn til pressekonferanse etter at det har vært mye forvirring rundt de nye tiltakene som ble innført på mandag.

På forhånd var det varslet at det ville komme en oppklaring om de nye corona-restriksjonene, som har medført telefonstorm av spørsmål.

Spørsmål som vil bli forsøkt oppklart, er blant annet hvem som er definert som nærkontakter, hva som regnes som et offentlig sted, spørsmål rundt besøksregler og så videre.

Mindre sosial kontakt

- Vi har i grunnen bare én oppgave - å stoppe smittespredningen i Norge. Vi kan ikke vente og se. Vi må gjøre det vi kan for å hindre en ny bølge, innleder Høie.

Helseministeren fortsetter med å si at antallet personer man har kontakt med, må begrenses i tida framover. Dette fordi de fleste smittetilfeller skjer når man møter kjente og familie.

- Vi har hatt 150 små og store smitteutbrudd i Norge siden august. Vi vet ikke hvor det neste kommer. Det kan starte i en kommune hvor det ikke har skjedd smittetilfeller på flere måneder, sier Høie, og legger til:

- Viruset er like farlig og smittsomt som i mars. Det er bare én ting som kan stoppe det nå, at vi hindrer overføring fra ett menneske til et annet.

Helseministeren oppsummerer reglene som gjelder i tida framover: Hold en meters avstand. Hold deg hjemme hvis du er syk. Vask hendene. Begrens antallet mennesker du møter til et minimum.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier det å holde avstand og begrense antall personer man har kontakt med, vil ha stor effekt med tanke på å presse smittetallet ned.

- Det aller viktigste vi kan gjøre for å unngå at vi får en tsunami av smitte, er å redusere antallet sosiale kontakter vi har med hverandre, rent fysisk og sosialt, sier Guldvog og fortsetter:

- Vi har snakket om dette lenge. Hjemme hos folk anbefaler vi at man har maksimalt fem gjester. Er alle gjestene fra samme husstand, kan flere møtes. Det betyr at for eksempel to familier med mange barn kan møtes, sier han videre.

Han fortsetter med at man på offentlige arrangementer med fastmonterte seter, kan 200 personer være innendørs. I Oslo er tallet imidlertid 50. Utendørs er samme tall 600 personer delt i tre grupper. Innenfor gruppene gjelder énmetersregelen.

Unntak for barn

Kunnskapsminister Guri Melby understreker at sosiale begrensninger ikke gjelder barn.

- De trenger sosial kontakt. Barn er skjermet for tiltaket for at de ikke skal være ensomme og leve mest mulig normale liv, sier Melby.

Melby sier det er lite smitte i skoler og barnehager, og at i de tilfellene barn er smittet, så skjer det som oftest hjemme. For ansatte anbefales det imidlertid fortsatt én meters avstand på jobb i barnehager og skoler.

- Vi vet at ungdom smitter i større grad enn yngre barn, men fortsatt i mindre grad enn voksne, sier Melby, og legger til at unge på videregående bør ha faste plasser.

- Fra ungdomsskolealder gjelder også regelen om maks fem gjester i tillegg til egen familie, sier kunnskapsministeren og avslutter med at hun skjønner situasjonen er tøff, men at vi skal holde ut.

Karantene for arbeidsreisende

Om arbeidsreiser og innskjerpinger sier Guldvog følgende:

- Fra lørdag gjelder en karantene på ti dager dersom man kommer fra et av de røde landene i Europa. Man kan ikke begynne å jobbe før det har gått ti dager, sier Guldvog.

Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg orienterer om at smittetallene den siste tida har vært urovekkende. Som Dagbladet skrev tidligere onsdag, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet at Norge nå har registrert det nest høyeste antallet smittede i løpet av ei uke noensinne.

- Vi har ikke tilstrekkelig oversikt over importsmitte. Vi ser også en stigende trend i sykehusinnleggelser. 31 innleggelser i uke 43 er det høyeste siden i vår, sier Stoltenberg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer