ÅSTED: I den nedbrente eneboligen ble 59 år gamle Marie-Louise Bendiktsen funnet drept i juli 1998. Foto: NTB Scanpix / Privat
ÅSTED: I den nedbrente eneboligen ble 59 år gamle Marie-Louise Bendiktsen funnet drept i juli 1998. Foto: NTB Scanpix / PrivatVis mer

Sjøvegan-drapet:

Nye tips under rettssaken: - Vi har fått et navn

Mens den tiltalte 38-åringen forklarer seg i rettssaken om Sjøvegan-drapet, tikker stadig nye tips inn til hans advokater.

TROMSØ (Dagbladet): Torsdag inntok 38-åringen som er tiltalt for å ha voldtatt og drept på Marie-Louise Bendiktsen i Sjøvegan i 1998 igjen tiltalebenken i Nord-Troms tingrett. I lyseblå skjorte og mørke jeans tok han plass ved siden av tolken.

Han fortsatte så sin forklaring om hvordan han som 17 år gammel asylsøker skal ha fått det som etter hvert utviklet seg til et intimt forhold med den 42 år eldre enka. Siste gang de møttes skal ha vært dagen før kvinnen ble drept, men han nekter for å ha noe med en av Norges største uløste drapsgåter å gjøre.

Nytt navn på blokka

Parallelt med at den tiltalte srilankeren forklarer seg, kommer det stadig nye tips inn til forsvarerne Alexander Greaker og Daniel Storrvik. Deriblant et tips som beskrives som svært interessant - om en navngitt person.

- Dette er en person som knyttes til det som er kjent som lightersporet. Jeg vil ikke gå inn på hvilke opplysninger vi har fått om vedkommende, men vi har et navn og kommer til å undersøke dette nærmere, sier Greaker.

MORDBRANN: Brannen i Sjøvegan i Troms har vært en av Norges store, uløste drapsgåter. Video: Nicolai Delebekk / Reporter: Audun Hageskal Vis mer Vis mer

Uviss sammenheng

Lightersporet dreier seg om et funn politiet gjorde på åstedet hvor Bendiktsen ble funnet voldtatt og drept. I brannruinene av 59-åringens enebolig ble det funnet en lighter. Hvorvidt denne har tilknytning til saken, er aldri blitt slått fast.

Brannskadene på stedet var så store at politiet aldri har klart å konkludere om lighteren ble brukt til å tenne på boligen til enka etter at hun var drept med et titall knivstikk.

- Det er foreløpig umulig å si om det er hold i tipset, da vi ikke har hatt mulighet til å ettergå opplysningene. Men det vil bli gjort, sier Greaker.

FORSVARERE: Alexander Greaker og Daniel Storrvik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORSVARERE: Alexander Greaker og Daniel Storrvik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Manglende etterforskning

Advokaten har tidligere pekt på det såkalte Tyskland-sporet og kritisert den manglende etterforskningen av dette. Sporet som dreier seg om en irakisk mann i 20-åra, har tidligere vært mye omtalt i forbindelse med Sjøvegan-drapet.

Mannen befant seg i Sjøvegan som asylsøker på tidspunktet da Bendiktsen ble drept. Han ble avhørt i juli 1998, men da politiet året etter ønsket å komme i kontakt med ham igjen, var han sporløst forsvunnet.

Mannen ble etterlyst av Interpol, men først i 2010 fikk politiet treff. Han var da utvist fra Tyskland etter å ha sonet åtte år i fengsel for et dobbelt drapsforsøk mot sin tidligere samboer og hennes nye kjæreste i 2001.

Vis mer Vis mer

Politiet i Norge fikk aldri beskjed om at han satt fengslet, og fikk derfor aldri avhørt mannen.

- Beskrivelser av denne personen gitt til politiet, gjør ham svært interessant. Dette er en person som er meget sentral, han befant seg i bygda da drapet skjedde og politiet har vært svært interessert i å snakke med ham i mange år. Helt til de fant DNA-treffet. Da ser de plutselig helt bort ifra denne personen, sa Greaker til Dagbladet da rettssaken startet onsdag.

Grilles om detaljer

Statsadvokat Torstein Lindquister innledet rettssakens andre dag med å spørre ut tiltalte om detaljer om hans tid i Sjøvegan og det påståtte forholdet med Bendiktsen.

Etter å ha kommet til Norge som flyktning i 1997, endte tiltalte opp på asylmottaket i Sjøvegan i februar samme år. Etter noen måneder flyttet han til en hybel bare noen titalls meter unna enkas hus. Han startet etter hvert på skole like ved.

- For å komme til skolen måtte man bruke ei trapp som lå rett ved huset til Marie-Louise. Da jeg brukte denne veien til skolen, så har nok hun lagt merke til meg, sa 38-åringen onsdag.

Etter hvert møttes de også privat - ifølge tiltalte tre ganger. Siste gang skal ha vært dagen før Bendiktsen ble drept. De skal da ha hatt intim kontakt, og han mener det er slik politiets viktigste bevis fra åstedet oppsto - et DNA-funn som matcher tiltaltes DNA.

Det var først i fjor sommer, nesten på dagen 20 år etter drapet, at politiet fikk gjennombruddet med DNA-sporet. Da hadde rettsgenetikere ved Oslo universitetssykehus, ved hjelp av ny analyseteknologi, klart å få fram en fullverdig DNA-profil av funnene fra 1998.

Kort tid etter ble 38-åringen pågrepet på Gardermoen og siktet for drapet.