Nye tog kan ta knekken på strømnettet

NSBs nye Flirt-tog krever så mye strøm at hele strømnettet kan bryte sammen og all togtrafikk bli lammet.

FARLIG FLØRT: Det blir i overkant elektrisk når NSBs nye Flirt-tog akselrerer. De krever så mye strøm at hele strømnettet kan bryte sammen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FARLIG FLØRT: Det blir i overkant elektrisk når NSBs nye Flirt-tog akselrerer. De krever så mye strøm at hele strømnettet kan bryte sammen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strømbehovet kom som et sjokk på de ansvarlige i Jernbaneverket, som nå må bruke hundrevis av millioner kroner på å oppgradere nettet, skriver Bergens Tidende.

- Det økte effektbehovet kom som et sjokk for oss, sier Terje Stømer i Bane Energi, Jernbaneverkets enhet for strømforsyning.

Nå må de kjøpe mobile omformere til 378 millioner kroner, men selv det vil være en midlertidig løsning.

- Uten disse midlertidige og mobile omformere kan togenes høye strømforbruk, når de akselererer, føre til overbelastning av det elektriske systemet. Da kan det bli bråstopp i togtrafikken, sier Stømer.

De to første mobile omformerne, som er plassert i konteinere, er alt under utprøving i Oslo-området.

Jernbaneverket mener at de må investere 5,8 milliarder kroner fram til 2023 for å øke kapasiteten i strømforsyningen, men i Nasjonal Transportplan er bare en del av disse investeringene inkludert.

(NTB)