ENSOMT PÅ TOPPEN: Frode Dale har intervjuet 18 toppledere som forteller om ensomhet, kaos og maktkamper. Foto: Silje Sundt Kvadsheim / Finansavisen.
ENSOMT PÅ TOPPEN: Frode Dale har intervjuet 18 toppledere som forteller om ensomhet, kaos og maktkamper. Foto: Silje Sundt Kvadsheim / Finansavisen.Vis mer

Nye topp­ledere føler seg ensomme

- Resultatet er ­nedslående, sier ledelses­rådgiver Frode Dale.

(Finansavisen): Ensomhet, kaos, forventningsbrist, maktkamp, smertefull og motstandsbevegelsen er blant ordene 18 toppledere benytter for å beskrive de første seks månedene i sin nye stilling. Men det er også de som karakteriserer det første halvåret med ordene: opptur, forløsende, kulturforståelse og hektisk.

- Nye toppledere er praktisk talt overlatt til seg selv. Det er ikke rart de føler seg ensomme, sier ledelsesrådgiver Frode Dale til Finansavisen, som har fokus på lederskifter, gjennom selskapet De Gode Hjelperne. Han har blant skrevet flere bøker om temaet.

Han har nå gjennomført 18 dybdeintervjuer med toppledere i store norske bedrifter om hvordan de har opplevd prosessen fra oppsigelse i den forrige jobben, til tolv måneder inn i den nye toppleder­stillingen. 15 av de 18 har også svart på oppfølgingsspørsmål.

Styrelederen svikter

- Resultatet er nedslående, sier Dale til avisa.

- De nye topplederne får mangel­full oppfølging fra styreleder, ingen oppfølging fra rekrutteringsfirmaene, og mangelfull overlapping med avtroppende toppleder eller konstituert toppleder, sier han videre.

- Styrelederne svikter i rollen som topplederens nærmeste leder.

Ingen oppfølging

På spørsmål rundt styreleders involvering i oppstartsprosessen, er det bare to av 15 som mener de ble godt nok fulgt opp i perioden fra signering til oppstart. Ingen styreledere var involvert i planleggingen og organiseringen av toppsjefens første 90 dager i stillingen, til tross for at 16 av 18 mener at styreledere bør involvere seg i planleggingen og utarbeidelsen av en plan for de første 90 dagene.

- Jeg tror dette henger sammen med at styrelederkurs og styre­seminarer overhodet ikke har ­lederskifte som et eget tema.

Undersøkelsen viser ifølge avisa at heller ikke rekrutteringsselskapene som har bistått selskapet i rekrutteringsprosessen, eller HR-avdelingene i selskapet, tar noe ansvar for å følge opp den nye topplederen.

- Når rekrutteringsselskapene tjener gode penger på å finne den rette personen, synes jeg deg de burde følge opp i mye større grad, sier Dale til avisa.

Vurderte å slutte

Dale mener det får store konsekvenser at nye toppledere blir overlatt til seg selv.

- Prisen for bedriftene er for stor. Sju av de 18 jeg intervjuet vurderte å slutte det første året, forteller han til avisa.

Det er ifølge Dale mange som blir berørt av et topplederskifte.

- Når en ny toppleder tar over en toppledergruppe som er preget av konflikter, og kanskje er helt i oppløsning, blir det vanskelig å bruke dem som det sentrale ledelsesverktøyet en toppledergruppe tross alt er. Blant de 18 jeg intervjuet var det 15 som skiftet ute en eller flere ledere i toppledergruppen det første året, sier han til avisa.

- Jeg tror myten om at toppledere er supermenn og superkvinner som klarer seg selv, er skadelig både for topplederen og organisasjonen, avslutter Dale.

Andre økonominyheter:

- Jeg satt igjen med 700.000, så skal jeg betale åtte millioner
Her er kliss nye Porsche 911
Thon har nye, store planer i Oslo sentrum