JAKTER PÅ SJEFER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård skal ansette en rekke nye toppsjefer i politiet.
Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
JAKTER PÅ SJEFER: Politidirektør Odd Reidar Humlegård skal ansette en rekke nye toppsjefer i politiet. Foto: Tore Bergsaker/DagbladetVis mer

Nye toppsjefer i politiet

En rekke toppsjef stillinger er ledige i politiet. Politidirektør Odd Reidar Humlegård skal nå plukke ut sine nye sjefer som skal være med og styre norsk politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke politimesterstillinger er ledige, etter at åremålene er gått ut. Samtidig skal det ansettes en ny direktør i Politidirektoratet som får det nasjonale ansvaret beredskap. Neste år kan det også bli en mindre omorganisering av politidistriktene.

Etter hva Dagbladet erfarer er det enighet i Politi-Norge og politisk aksept for å slå sammen Søndre- og Nordre Buskerud til et politidistrikt. Det samme vil trolig skje med Vestoppland og Gudbrandsdalen, og det blir opprettet et nytt Oppland politidistrikt.

Flere kilder bekrefter også at det vurderes å slå sammen Øst- og Vest-Finnmark til et politidistrikt, men at de store avstandene taler mot en slik sammenslåing.

Sterke krefter ønsker også å slå sammen Sunnmøre og Nordmøre og Romsdal. I løpet av 2013 går politimester Trond Prytz (67) av som politimester i Nord-Trøndelag politidistrikt. Men med Senterpartiet i regjering er det lite sannsynlig at myndighetene vil godta at Nord-Trøndelag blir slått sammen med Sør-Trøndelag til Trøndelag politidistrikt.

Nye sjefer
Etter at Benedicte Bjørnland (47) ble PST-sjef er stillingen som politimester i Vestfold ledig.

VESTFOLD: Lagdommer Rune B. Hansen blir etter alle solemerker ny politimester i Vestfold.
Foto: Sysselmannen
VESTFOLD: Lagdommer Rune B. Hansen blir etter alle solemerker ny politimester i Vestfold. Foto: Sysselmannen Vis mer

Etter hva Dagbladet har grunn til å tro kommer Odd Reidar Humlegård (51) til å hente sin tidligere kollega fra Sysselmannskontoret på Svalbard, lagdommer Rune B. Hansen (54) til den ettertraktede jobben som politimester i Vestfold.

Da Odd Reidar Humlegård ble politidirektør etter at Øystein Mæland (52) trakk seg, ble stillingen som sjef for Kripos ledig. Det er ventet at Humlegård velger sin tidligere nestkommanderende Ketil Haukaas (49) til den prestisjefylte stillingen som sjef på Kripos.

I Politidirektoratet skal det ansettes en beredskapsdirektør. Direktoratet omorganiseres og Humlegård vil satse på beredskap.

Internt i politiet er det ingen tvil om at stabssjef Johan Fredriksen (55) fra Oslo politidistrikt er klar favoritt til å bli politidirektør for beredskap — hvis han selv vil.

BEREDSKAPSDIREKTØR: Johan Fredriksen blir trolig direktør i Politidirektoratet med ansvar for beredskap.
Foto: Berit Roald / Scanpix .
BEREDSKAPSDIREKTØR: Johan Fredriksen blir trolig direktør i Politidirektoratet med ansvar for beredskap. Foto: Berit Roald / Scanpix . Vis mer

En mulig utfordrer er sjefen for Beredskapstroppen i Oslo, Anders Snortheimsmoen (54).

Politiet har også bestemt seg for å satse på IKT. Erik Liaklev (42), tidligere lensmann i Svelvik, er i dag leder for IKT-seksjonen i Politidirektoratet. Det skal opprettes en ny stilling som IKT-sjef. Spørsmålet er om Liaklev får ansvar for at det i dag ikke står spesielt bra til på datasiden i politiet. Hvis ikke, kan han være en kandidat.

Sterke kandidater
På Romerike har omstridte Jørgen L. Høidahl (66) sagt opp. Der er veteranen Bjørn Hareide (64) konstituert fram til sommeren.

Håkon Skulstad (49), rektor for Politihøgskolen, er en sterk kandidat. Men Skulstad er ikke spesielt populær internt i politiet, selv om han blir sett på som en nær alliert av politidirektør Humlegård.

Det er slett ikke utenkelig at en kvinne kan bli politimester på Romerike. Fungerende direktør for politifagavdelingen i Politidirektoratet, Kristin Kvigne (48) skal ha signalisert interesse for jobben.

BUSKERUD: Politimester i Sogn og Fjordane, Johan Brekke, kan bli ny politimester i Drammen
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
BUSKERUD: Politimester i Sogn og Fjordane, Johan Brekke, kan bli ny politimester i Drammen Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Men det er ikke usannsynlig at Humlegård vil plassere Kvigne i Politiets utlendingsenhet. Jobben som sjef for PU blir ledig i 2013. PU-sjef Ingrid Wirum (54) ønsker ikke å fortsette, men hun kan fort få en annen toppjobb i politiet.

Politiets utlendingsenhet blir sett på som en av de vanskeligste og mest utfordrende lederstillingene i politiet. De siste åra har det vært mye uro og bråk i organisasjonen. Ved siden av Kvigne kan Curt A. Lier (48) fra Oslo politidistrikt være en mulig kandidat til å overta PU.

Søndre- og Nordre Buskerud politidistrikt blir etter alle solemerker slått sammen til et distrikt. Politimester Sissel Hammer (53) i Nordre er uaktuell til jobben, etter 22. juli.

Politimester Christine Fossen (50) i Drammen havner trolig i Hebron på Vestbredden. Der ledes politistyrken av en nordmann.

KANDIDAT: Populære Hanne Kristin Rohde kan være aktuell som politimester i Asker og Bærum.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
KANDIDAT: Populære Hanne Kristin Rohde kan være aktuell som politimester i Asker og Bærum. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

Politimesteren i Sogn og Fjordane, Johan Brekke (53) ønsker seg til Østlandet, og blir trolig ny politimester i Drammen.

Det åpner igjen for Arne Johannessen (54). Lederen for Politiets Fellesforbund har allerede signalisert at han er inne i sin siste periode som fagforeningsleder. Mye tyder på at det blir slutt på pendlingen fra Haslo til Oslo for Arne Johannessen i 2013.

Helt åpent
I Asker og Bærum er det helt åpent hvem som blir politimester, etter at Torodd Veiding (58) har blitt programdirektør i Politidirektoratet, og skal lede arbeidet med å følge opp prosjekter og tiltak etter 22. juli-evalueringene.

Selv om det i dag ikke er noen som klart peker seg ut, er det ventet at Humlegård vil plassere en kvinne i stolen som politimester i Sandvika. Både Hanne Kristin Rohde (50) og Ingrid Wirum vil være sterke kandidater — dersom de i siste liten melder sin interesse for å bli politimester i Asker og Bærum.

I løpet av 2013 blir også stillingene som politimester i Nord-Trøndelag, Helgeland og Midtre Hålogaland politidistrikt ledige. Nestoren Trond Prytz (67) går av i Nord-Trøndelag. Elisabeth Kaas (59) Midtre Hålogaland og Håvard Fjærli (51) i Helgeland takker for seg etter to åremål.

GÅR AV: Politimester Trond Prytz, en av veteranene i politiet skal gå av som politimester.
GÅR AV: Politimester Trond Prytz, en av veteranene i politiet skal gå av som politimester. Vis mer

Disse stillingene er helt åpne.

Tradisjonelt har politimesterstillingene vært besatt av jurister. Det er ventet at Politiets Fellesforbund vil engasjere seg kraftig for å få flere tjenestemenn inn i toppjobbene.

Politidirektør Humlegård må regne med krass kritikk, hvis han ikke ansetter flere kvinner i de ettertraktede stillingene.

KANDIDAT: PU-sjef Ingrid Wirrum kan være aktuell som politimester i Asker og Bærum.

Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
KANDIDAT: PU-sjef Ingrid Wirrum kan være aktuell som politimester i Asker og Bærum. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer