Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye tropper inntar Bagdad

USA advarer mot for store forhåpninger om fred, og truer samtidig Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De første soldatene som inngår i den nye Irak-planen som president George W. Bush har annonsert, ankom i dag den irakiske hovedstaden Bagdad, melder nyhetsbyrået Reuters.

- De første delene av den første gruppen er her, sa general George Casey under pressekonferansen i dag.

Han nektet å gi nærmere opplysninger om når operasjonen ville igangsettes, men USAs øverstkommanderende i Irak, sa at «en rapport om at 4000 av de planlagte 17 500 ekstra soldatene var kommet, var høyst sannsynlig».

- Vi kan ikke diskutere flytting av tropper på grunn av sikkerheten, sa talsmenn for de amerikanske styrkene i Irak til Dagbladet.no tidligere i dag.

Uenighet mellom irakerne og amerikanerne

Bare dager etter at president Bush lanserte sin nye Irak-plan, utsettes amerikanerne for sterk motstand fra de som hele utfallet av sikkerhetssituasjonen i Irak avhenger av: Irakiske embedsmenn, skriver avisen The New York Times.

Uenigheten mellom Washington og Bagdad består blant annet av spørsmålet om kommandolinjen og hvordan de amerikanske styrkene utplassert i noen av Bagdads farligste distrikter skal beskyttes.

Sistnevnte spørsmål kan allerede være «løst» - på kort sikt.

DE FØRSTE STYRKENE PÅ PLASS: De første 4500 soldatene av de i alt 21 500 ekstra soldatene som skal inn i Irak, ankom i dag Bagdad. Foto: AP/Scanpix
DE FØRSTE STYRKENE PÅ PLASS: De første 4500 soldatene av de i alt 21 500 ekstra soldatene som skal inn i Irak, ankom i dag Bagdad. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Amerikanske offiserer har rapportert om at militante sunni- og sjiaekstremister har flyktet fra hovedstaden til tryggere områder sør i landet, i håp om å kunne avvente den nye amerikanske offensiven, for så å vende tilbake til hovedstaden for å gjenoppta kampene.

Når det gjelder uenigheten mellom amerikanerne og irakerne om hvordan den nye Irak-planen skal iverksettes, forsøkte general Casey å avdramatisere situasjonen.

Han forsikret at både amerikanske og irakiske tjenestemenn jobber hardt med å sikre en funksjonell kommandostruktur som vil tillate irakisk kontroll, men samtidig beholde de amerikanske styrkenes sikkerhet og effektivitet.

USAs øverstkommanderende advarte samtidig irakerne mot for høye forventninger til at de nye troppeforsyningene kan få slutt på voldsspiralen.

- Det kommer ikke til å skje over natten, sa Casey og snakket om en gradvis evolusjon over to til tre måneder, med håp om synlige resultater i begynnelsen av sommeren eller høsten.

Offensiv mot Iran

Parallelt med at bekjempelsen av volden i Irak trappes opp, føres også kampen for stabilitet i landet mot nabolandet Iran - i Irak.

Bush-administrasjonen beskylder Iran for å sende soldater inn i Irak og angripe amerikanske styrker.

Forrige torsdag, kun timer etter at Bush hadde holdt Irak-talen på fjernsyn, ble fem iranske menn tatt i et raid i den nordirakiske byen Erbil.

- Disse gentlemennene var ikke diplomater som vi holder, og alle er, ifølge diskusjoner jeg har hatt med folk...representanter for Revolusjonsgarden i et kurdiske område i det nordlige Irak, sa general Casey til nyhetsbyrået AP.

Han levnet liten tvil om hva amerikanerne mener at de iranske mennene hadde fore i Irak.

- Disse folka som vi har tatt er utenlandske etterretningsagenter i dette landet, som samarbeider med irakere om å destabilisere Irak og en trussel for koallisjonsstyrkene, som er her på etterspørsel fra Irak. Jeg tror ikke det er noen uenighet om det.

Ordkrigen mot Iran tok en noe overraskende vending da Bush\' nasjonale sikkerhetsrådgiver Stephen Hadley gjestet nyhetskanalen ABCs program «This Week».

Foran fjernsynkameraet sa Hadley at han ikke kunne utelukke et angrep på Iran, melder CNN.

ADVARTE MOT FOR STORE FORHÅPNINGER: General George Casey advarte irakerne mot å ha for store forhåpninger til hva de ekstra styrkene kan utrette i Irak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!