Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye trusler fra bin Laden

Truet EU i går, oppfordrer til hellig krig i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen etter lydopptaket der Osama bin Laden truer Europa og paven, ble det publisert nok en tale fra al-Qaida-lederen der han oppfordrer til hellig krig i Irak.

I det nye lydopptaket fra det som sies å være al-Qaidas leder Osama bin Laden, oppfordres muslimer til å støtte palestinere gjennom å kjempe i Irak.

- Den nærmeste slagmarken for hellig krig hvor vi kan støtte folket i Palestina, er slagmarken i Irak, heter det i talen som ble sendt på TV-kanalen Al Jazeera torsdag.

Det er ikke bekreftet om det virkelig er bin Laden som uttaler seg.

- Våre fiender tok ikke det (Palestina) gjennom forhandlinger og dialog, men med ild og jern. Det er også slik det skal vinnes tilbake, fortsetter al-Qaida-lederen.

Opptaket ble publisert på femårsdagen for den amerikanskledede invasjonen i Irak.
Tror det er bin Laden
Dagen før ble det publisert et annet lydopptak på internett, angivelig også det av bin Laden, der Europa og paven trues med hevn for trykkingen av karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Amerikansk etterretning tror det er al-Qaida-lederen som snakker.

- Jeg vet at etterretningsfolk har analysert opptaket, og de tror at det er stemmen til Osama bin Laden, sier talskvinne for Det hvite hus, Dana Perino torsdag.

I lydopptaket advares det om at Europa må regne med å betale dyrt for trykkingen av Muhammed-karikaturene. Det hevdes at de danske karikaturene er en del av et nytt korstog mot islam og at pave Benedikt XVI har spilt «en stor og langvarig rolle» i dette.


TILBAKE: Amerikansk etterretning tror det er al-Qaida-lederen Osama bin Laden som kommer med trusler på et lydopptak som ble lagt ut på interntett onsdag. Torsdag ble nok en tale, angivelig fra al-Qaida-lederen, publisert. Her er bin Laden på et arkivfoto fra 1998. Foto: REUTERS/Stringer/Files/SCANPIX
TILBAKE: Amerikansk etterretning tror det er al-Qaida-lederen Osama bin Laden som kommer med trusler på et lydopptak som ble lagt ut på interntett onsdag. Torsdag ble nok en tale, angivelig fra al-Qaida-lederen, publisert. Her er bin Laden på et arkivfoto fra 1998. Foto: REUTERS/Stringer/Files/SCANPIX Vis mer

- Ikke overraskende

Påstanden om at paven har vist manglende respekt for islam og profeten, er helt grunnløse, sier Federico Lombardi, talsmann for Vatikanet. Men han legger til at det ikke er overraskende at bin Laden nevner paven.

- Det er naturlig å tro at bin Laden vil slå Vatikanet og paven sammen med alle sine antatte fiender, sa han torsdag.

Italienske sikkerhetstjenestemenn mener utfallene mot paven er en alvorlig trussel, ifølge det italienske nyhetsbyrået Ansa.


- Alvorlig trussel

I Danmark tar danske politikere trusselen på alvor, men de setter sin lit til at sikkerhetstjenestene gjør jobben sin, ifølge Ritzau.

- Det er en alvorlig trussel fordi Osama bin Laden har et bredt nettverk over hele verden, de såkalte sovende cellene som kan rykke ut. Derfor oppfordrer jeg Politiets Efterretningstjeneste (PET) og regjeringen om å øke sikkerheten, sier Dansk Folkepartis utenrikspolitiske talsmann, Søren Espersen.

Venstres utenrikspolitiske talsmann, Karsten Lauritzen, tar på sin side lydopptaket med ro.

- Det er ikke første gang at bin Laden kommenterer tegningene. Men jeg har den største tillit til at PET har kontroll med denne saken, sier han.

Socialdemokraternes politiske talsmann, Henrik Sass Larsen, setter også sin lit til PET.

- Vi skal alltid være på vakt og derfor er det godt at vi har en effektiv etterretningstjeneste, sier Larsen. Men han påpeker at truslene kommer fra «en gal mann i en hule».

- Han skal ikke definere vår frihet, sier han.

NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media