Nye trusler fra Jörg Haider ryster Europa

BERLIN (Dagbladet): Jörg Haider (50) setter en støkk i hele Europa. Den østerrikske politikeren går inn for å starte forhandlinger, åpenbart med krav om erstatninger, fra land som holdt østerrikske soldater som krigsfanger etter annen verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge var nær 50000 av de tyske okkupasjonsstyrkene østerrikere.

- Det er mitt ønske at vi starter samtaler og forhandlinger med hvert enkelt land der østerrikere ble holdt i fangenskap og tvangsarbeid etter krigen, sier Haider i et intervju med Internett-utgaven av det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

I intervjuet beskylder Haider funksjonærer i det jødiske samfunnet i Wien for å tråkke ned gangene i det amerikanske utenriksdepartementet i Washington for å hisse opp stemningen mot ham og Frihetspartiet (FPV).

Skremt

- Jeg er skremt av at en person som Haider kan komme til makta. Han er sjarmerende, veltalende og smart. Derfor er han så farlig. Husk at Hitler også begynte i det små, advarer Julius Paltiel (75) - jøde i Trondheim som overlevde to år i dødsleiren Auschwitz etter ett år i fangenskap i Norge. Han er medlem av verdikommisjonen og deltok i forrige uke på den internasjonale holocaustkonferansen i Stockholm.

- At østerrikerne i dag faller for Haider er ikke merkelig, så lenge landet ikke har tatt et oppgjør med sin fortid, sier Paltiel til Dagbladet.

Isolasjon

De 14 andre medlemslandene i EU truet i går med fullstendig politisk isolasjon av Østerrike dersom Haider danner koalisjonsregjering med det konservative Folkepartiet. Aldri før i unionens historie har EUs politiske ledere blant seg inn i regjeringsforhandlingene i et medlemsland.

Den portugisiske statsministeren Antonio Guterres ringte til Østerrikes president Thomas Klestil og forklarte ham om EUs straffetiltak, som kan gjøre Østerrike til en paria i det gode europeiske selskap.

- Jeg er rystet over politikere som ikke tar inn over seg de østerrikske velgernes dom, sa Haider i går kveld.

PROVOKASJON: Jörg Haider svarer på hele Europas isfront med en ny provokasjon. I et intervju antyder han et krav om erstatning fra andre europeiske land som holdt østerrikske krigsfanger etter krigen.