Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye trusler fra Kim

Nord-Koreas Kim Jong-un er lei av USA og kommer med trusler som ikke lover bra for 2020.

TRUER: Smilet var på plass under partimøtet, men Kim Jong-un er langt strengere når han adresserer USA. Foto: KCNA via REUTERS  / NTB scanpix
TRUER: Smilet var på plass under partimøtet, men Kim Jong-un er langt strengere når han adresserer USA. Foto: KCNA via REUTERS / NTB scanpix Vis mer

På tampen av 2019 rakk Nord-Koreas leder Kim Jong-un å komme med noen uttalelser som ikke kan tolkes som noe annet enn trusler.

For den nordkoreanske lederen sier at han ikke ser noen grunn til å fortsette med å avstå fra atomprøvesprengninger eller prøveskyting av interkontinentale missiler.

Samtidig var det ikke noen tradisjonell tale fra den nordkoreanske lederen, men klipp fra et lengre partimøte som ble vist.

Truer

Kim sier at Nord-Korea bestemte seg for å innstille atomprøvesprengninger og tester av langdistansemissiler som et ledd i prosessen med å bygge tillit mellom dem og USA, skriver Yonhap.

Men, ifølge Kim, har ikke USAs svar stått til forventningene. De har blant annet gjennomført en militærøvelse med Sør-Korea og ilagt Nord-Korea flere sanksjoner.

RIDETUR: Kim Jong-un har tatt seg en ny ridetur i vinterlandskap. Kona Ri Sol-ju rir på hesten til høyre i bildet. Foto: Korean Central News Agency. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Under sånne forhold er det ingen grunn for at vi ensidig er bundet til forpliktelsen lenger, forpliktelsen har ingen motpart, og det bremser vår innsats for verdensomspennende atomnedrustning og ikke-spredning, sa Kim under en tale på et partimøte, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Tidligere i høst advarte Nord-Korea om at de kunne komme til å gå en «ny vei» dersom USA ikke kom med noen innrømmelser innen utgangen av 2019.

Kim advarer nå om en «sjokkerende, faktisk handling» for at USA skal betale for å ha «misbrukt atomnedrustningssamtalene».

Stemningen mellom Nord-Korea og USA har sett ut til å ha blitt mer fiendtlig igjen den siste tida.

Krangel

Nord-Korea har blant annet gjennomført flere rakettoppskytinger, og retorikken har igjen blitt strammet til.

- Kim Jong-un er alt for smart, og har altfor mye å miste, alt faktisk, om han oppfører seg fiendtlig. Kim vil ikke ønske å sette sitt spesielle forhold til USAs president på spill, eller å blande seg inn i det amerikanske presidentvalget i november, tvitret Donald Trump i desember.

Han fikk svar på tillate fra Nord-Korea.

- Tweeten er et bevis på at han er en grinete, gammel mann uten et snev av tålmodighet. Siden han er en så hensynsløs og uforutsigbar gammel mann, kan det hende vi må kalle ham en «dotard» igjen, sier Kim Yong-chol ifølge The Guardian.

«Dotard» ser ut til å være Nord-Koreas favorittfornærmelse når de omtaler Trump. Det kan best oversettes til noe sånt som «gammel sullik».

Uttalelsene til Kim Jong-un de siste dagene har kommet under et flere dager langt møte med partiledelsen i Pyongyang. Det møtet har blitt forlenget med flere dager, noe som er svært uvanlig, og blir tolket som et uttrykk for at landet befinner seg i store vanskeligheter, ifølge NTB.

Tidligere har Kim bedt ledelsen i partiet om å forberede på «offensive tiltak for å forsvare landets sikkerhet og suverenitet».

Etter det mislykkede toppmøtet mellom Kim og Trump i februar 2018, har samtalene mellom de to landene i stor grad stanset.

Skuffet Pompeo

Nå er tonen fra Kim altså ganske truende.

- Hvis USAs fiendtlige politikk overfor Nord-Korea fortsetter, så vil det aldri bli noen atomnedrustning på den koreanske halvøya, og Nord-Korea vil stadig utvikle våpen som er nødvendige, og en forutsetning, for statens sikkerhet, inntil USA går tilbake på sin fiendtlige politikk, lyder meldingen fra Kim.

USAs president, Donald Trump, sier han håper Kim holder seg til avtalen om å avvikle atomvåpenprogrammet.

- Vi signerte en kontrakt, snakket om atomnedrustning. Det var den første setningen, atomnedrustning, som ble gjennomført i Singapore. Jeg tror han er mann for sitt ord, sa Trump om utspillet fra Kim.

- SLAVEARBEID: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har åpnet en ny by. Nå anklages han for slavedrift. Video: NTB Scanpix og Dagbladet TV Vis mer

Utenriksminister Mike Pompeo sier at han håper Kim «ikke går ned den veien» og i stedet vil «velge fred og vekst framfor konflikt og krig».

- Hvis Kim har gitt avkall på de lovnadene han ga til president Trump, så er det dypt skuffende. Vi har levd opp til våre forpliktelser,, og vi håper at han vil gjøre det samme, sier Pompeo, ifølge CNN.