Krigen i Ukraina

Nye trusler mot Putin

Russerne klargjør angivelig lokalet de skal stille ukrainske krigsfanger for retten i. Det får den ukrainske presidenten til å komme med en sterk advarsel. - Det blir et propagandashow uten like, mener norsk ekspert.

ADVARER: President i Ukraina, Volodymyr Zelenskyj, reagerer på det som skal være kommende rettssaker med ukrainske krigsfanger. Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / NTB
ADVARER: President i Ukraina, Volodymyr Zelenskyj, reagerer på det som skal være kommende rettssaker med ukrainske krigsfanger. Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Konsertlokalet til filharmonien i Mariupol er angivelig innlosjert med bur, som skal brukes til krigsfangene under rettssakene.

Natt til mandag la president i Ukraina, Volodymyr Zelenskyj, ut en melding på Telegram hvor han advarer Russland mot å stille krigsfangene for en offentlig rett.

- Hvis denne rettssaken finner sted, i strid med alle avtaler og internasjonale regler - vil det gjøre forhandlinger umulig. Det blir ikke flere samtaler, skriver han.

MARIUPOL: Bildet viser angivelig bur på scenen i konsertlokalet til filharmonien i Mariupol. Foto: Bystyret i Mariupol/Telegram
MARIUPOL: Bildet viser angivelig bur på scenen i konsertlokalet til filharmonien i Mariupol. Foto: Bystyret i Mariupol/Telegram Vis mer

Statsviter og seniorforsker ved OsloMet, Jørn Holm-Hansen, spekulerer på om disse sakene vil gå for den provisoriske retten allerede onsdag denne uka.

- Det er et halvt år siden invasjonen i tillegg til Ukrainas uavhengighetsdag. Putin er opptatt av symbolske datomarkeringer, sier han til Dagbladet.

Han påpeker at en slik rettssak ikke vil kunne gjennomføres i henhold til humanitærretten i Genèvekonvensjonen, som blant annet sier at krigsfanger skal stilles for vanlige domstoler.

- Det er ulovlig å opprette domstoler bare for å dømme krigsfanger. Men russerne vil lage en slags skueprosess til propagandaformål, sier han.

- Ekstremt viktige

Som et svar på den ukrainske presidentens uttalelse, skriver talsperson i Dumaen, Vyacheslav Volodyn, at det er viktig at disse rettssakene blir holdt.

- En rettssak med nazistene vil snart skje. De kriminelle krigførerne som drepte, voldtok, ødela og holdt hele sivilisasjonen i Donbas i frykt, må møte for retten. Det er ekstremt viktig. Verden bør få vite om lovbruddene Kyiv har utført mot menneskeheten, skriver Volodyn på Telegram tirsdag.

- Det er også viktig at rettssakene er offentlige. Alle venter på dem, skriver han videre.

- VIL SKJE: Vyacheslav Volodin svarer på Zelenskyjs trusler. Foto: The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation via AP / NTB
- VIL SKJE: Vyacheslav Volodin svarer på Zelenskyjs trusler. Foto: The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation via AP / NTB Vis mer

Holm-Hansen viser til bildene som har blitt brukt i ukrainske medier, og påpeker at filharmonien i Mariupols konsertlokale vil kunne ha mange i publikum.

- Russerne har gjerne den tiltalte plassert i bur. De skal også ha begynt å bygge noen brakker rundt filharmonibygningen, noe jeg antar har med denne prosessen å gjøre. Det vil bli et propagandashow uten like i russiske massemedier.

- Noen av disse fangene skal være blant dem som forskanset seg i Azovstal, som russerne hevder er terrorister, nazister og krigsforbrytere. Prosessen egner seg dermed til propagandaformål. Kreml kan prøve å framstille det hele som et slags Nürnberg om igjen, i miniformat, legger han til.

KRIGSFANGER: Mandag 22. august holdt skadde soldater fra det ukrainske Azov-regimentet en pressekonferanse for å fortelle om sine opplevelser i russisk fangenskap. Video: Reuters Vis mer

På spørsmål om hva han tenker om retorikkbruken av både Zelenskyj og Volodin, svarer Holm-Hansen at han ikke ser på den som uvanlig hard.

- Zelenskyj sier ofte at han ikke vil forhandle, så det er ikke en veldig skummel trussel. Det virker heller ikke som om russerne vil forhandle. De ulike sidene har ikke så mye å true hverandre med, fordi de går uansett på med det de har.

- Nærmer seg klart

Volodyn advarer Zelenskyj og hele Kyiv-regimet om at de bør frykte det som venter dem.

- Det var han [Zelenskyj] og hans følgerskare som ga ordrene om å bombe, skyte og drepe sivile: eldre, kvinner, barn. Zelenskyj gjør alt han kan for å forhindre disse rettssakene, og truer med å avvise en fredelig forhandling.

Den selverklærte lederen for utbryterrepublikken Donetsk, Denis Pusjilin, har tidligere sagt at de første rettssakene mot krigsfangene sannsynligvis vil skje i Mariupol innen utgangen av sommeren. Mandag denne uka sa han at forberedelsene nærmer seg slutten.

- Materiell for 80 hendelser som omhandler kriminelle handlinger utført av soldater tilhørende Azov-bataljonen er ferdig planlagt, opplyste han ifølge Tass.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer