SAMMENSTØT: Presidentlojale soldater har igjen barket sammen med opprørere i Jemens hovedstad Sanaa. Røde Kors er bekymret for den økte volden i landet.Foto: Reuters/Khaled Abdullah/Scanpix
SAMMENSTØT: Presidentlojale soldater har igjen barket sammen med opprørere i Jemens hovedstad Sanaa. Røde Kors er bekymret for den økte volden i landet.Foto: Reuters/Khaled Abdullah/ScanpixVis mer

Nye voldelige sammenstøt i Jemen

Røde Kors er bekymret for økt voldsbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampene onsdag fant sted nær regjeringsbygningene i Sanaa. Ifølge øyenvitner ble det skutt mot bygningene, inkludert statsministerens kontorer. Også kontorene til den statlige radiokanalen skal ha blitt beskutt.

- Opprørere og soldater har kjempet like ved innenriksdepartementet siden daggry. De bruker maskingeværer og granater. Vi er sperret inne i hjemmene våre og kan ikke gå ut, sier innbyggeren Abdul Rahman på telefon med lyden av skudd i bakgrunnen.

Minst 1480 mennesker er drept siden opprøret mot president Ali Abdullah Saleh startet 27. januar. 23. november overlot Saleh makten til visepresidenten.

Visepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi utstedte onsdag et dekret som oppretter en samlingsregjering ledet av opposisjonsleder Mohammed Basindwa, ifølge nyhetsbyrået Saba. Det skapte håp om at situasjonen skulle roe seg.

- Må stanses Talsperson Ravina Shamdasani for FNs høykommissær for menneskerettigheter sa tirsdag at volden i Jemen må stanses umiddelbart. Hun fordømte den siste tidens angrep på demonstranter og trakk spesielt fram Jemens nest største by Taiz, hvor minst 34 mennesker skal ha blitt drept siden torsdag, deriblant barn.

- I alt 138 barn er drept i urolighetene så langt, og flesteparten av dem er rammet av skarpe skudd, sier talsperson Marixie Mercado for UNICEF.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) sier i en pressemelding at den er dypt bekymret for den eskalerende volden i Taiz. Ifølge ICRC øker voldsnivået samtidig som sikkerhetssituasjonen i byen gjør det svært vanskelig å gi helsehjelp til dem som er rammet.

- Vi har fått alarmerende rapporter om sårede som ikke kommer seg til helseklinikker og sykehus, og om angrep mot og ødeleggelse av helseinstitusjoner, sier Eric Marclay i ICRCs delegasjon i Jemen.

Angrepet selv I noen tilfeller har Jemen Røde Halvmåne opplevd at personell som har hjulpet sårede, selv har blitt utsatt for angrep.

- Å forsøke å redde liv kan i disse dager koste deg ditt eget, sier Marclay.

ICRC oppfordrer nå myndighetene, de stridende og andre involverte til å legge til rette for at helsearbeidere kan behandle og frakte sårede uten å bli angrepet.

Raba Kabalan, Røde Kors Norges representant i området, påpeker at situasjonen i Jemen ikke er en situasjon som forsvinner i morgen. Hun understreker også at uroen ikke bare rammer dem som er direkte involvert i konflikten.

- Landet opplever nå en kronisk fattigdom som forverres som følge av vold og politisk uro. Vi observerer underernæring hos små barn som kan sammenlignes med Somalia, og en tredjedel av befolkningen vet ikke hvor deres neste måltid kommer fra, sier Kabalan.

(NTB)