SKADD:  Opposisjonspolitiker og eks-minister Jurij Lutsenko var en av dem som ble skadd i sammenstøtene. Foto:  EPA/STR
SKADD: Opposisjonspolitiker og eks-minister Jurij Lutsenko var en av dem som ble skadd i sammenstøtene. Foto: EPA/STRVis mer

Nye voldelige sammenstøt i Ukrainas hovedstad

Tidligere innenriksminister blant de skadde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere personer er skadd etter at politi og demonstranter barket sammen i den ukrainske hovedstaden Kiev, melder BBC.

Tidligere innenriksminister og opposisjonsleder Jurij Lutsenko er blant de skadde. Tre andre parlamentarikere for skal også ha blitt skadd, melder Kiev Post.

Det voldelige sammenstøtet skjer etter at tre ultranasjonalister fredag ble dømt til seks års fengsel for terrorplanlegging.

Demonstrantene hadde samlet seg utenfor rettslokalet i protest mot det de mener er falske anklager. De tre ble dømt for å ha planlagt å sprenge en statue av Lenin i 2011.

SAMMENSTØT:  Det brøt ut opptøyer etter at tre nasjonalister ble dømt til seks års fengsel for terrorplanlegging. Foto: REUTERS/Maks Levin
SAMMENSTØT: Det brøt ut opptøyer etter at tre nasjonalister ble dømt til seks års fengsel for terrorplanlegging. Foto: REUTERS/Maks Levin Vis mer

Statuen har symbolsk betydning som viser Ukrainas felles historie med Russland. Granittstatuen ble reist like etter at andre verdenskrig tok slutt, og den var den siste Lenin-statuen i Kiev etter Sovjetunionens fall.

President Viktor Janukovitsjs nei til å undertegne en avtale med EU i november utløste demonstrasjoner og uroligheter. EU og Ukraina har i flere år forhandlet om en handels- og samarbeidsavtale. Avtalen skulle etter planen undertegnes under EU-toppmøtet i Vilnius 28. og 29. november.

Det har vært en rekke voldelige sammenstøt i Kiev. Protestene er de største i Ukraina siden oransjerevolusjonen i 2004.