Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye voldsomme sammenstøt i Kiev nå, ti sivile døde

Fottballpøpler fnyser av våpenhvilen i Ukraina, brutt etter bare noen timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kan torsdag morgen høres en rekke skudd bli avfyrt i Ukrainas hovedstad Kiev. Kommandorop og kampslagord ropes ut gjennom høyttaleranlegg og røyken ligger tett over sentrum av byen.

AFP rapporterer at opprørere driver politiet tilbake i nye sammenstøt i byen. Flere hundre væpnede demonstranter angrep ifølge NTB sikkerhetsstyrkenes sperringer rundt Uavhengighetsplassen i Kiev.

Sky News' korrespondent rapporterer at han selv har sett skudd bli avfyrt, tross våpenhvilen som ble erklært i går kveld. TV-bilder viser skadde som bæres vekk på bårer.

Torsdag morgen melder dessuten Kyiv Post at det har vært flere eksplosjoner og skudd på Uavhengighetsplassen i sentrum, som fronten mellom demonstrantene og politiet går gjennom. Brannbomber hagler over politiet, som skyter tilbake med gummikuler og tåregass.   

«Kan det være historiens korteste våpenhvile?» spør avisa

Ti sivile drepte En politibuss i brann står ifølge øyenvitner i brann, mens demonstrantene har okkupert tomme butikklokaler eller marsjerer systematisk mot sikkerhetsstyrkene.

TATT FYR: Nye bilder fra Ukraina viser at demonstranter har tatt fyr, bak barrikadene, under nye sammenstrøt i Kiev. Foto: AFP / NTB scanpix
TATT FYR: Nye bilder fra Ukraina viser at demonstranter har tatt fyr, bak barrikadene, under nye sammenstrøt i Kiev. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Øyenvitner skal også ha sett skarpskyttere på takene like ved protestleiren. Ifølge Reuters ligger ti sivile døde på bakken.

Det skal være mellom 10.000 og 20.000 mennesker på Uavhengighetsplassen torsdag morgen.

Ifølge nyhetsbyrået AP er det offisielle dødstallet etter de blodige sammenstøtene de siste dagene nå oppjustert til 28. Snaut 290 mennesker er i tillegg blitt skadd.

Vil fortsette offensiven Høyrefløyen i den ukrainske opposisjonen sier torsdag morgen at de nekter å anerkjenne den skjøre våpenhvilen.

- Vi vil ikke undertegne noen avtale. Vi vil fortsette offensiven for et folk som er i ferd med å våkne, sier leder for organisasjonen Høyresektoren - en høyreekstrem opprørsgruppe - til Russia Today.

Gruppa har vært sentral i kampene som har rystet verden.

NYE SAMMENSTØT: Det har i morges vært kraftige, nye sammenstøt i Kiev - noen timer etter at en våpenhvile ble undertegnet. Foto: AP / NTB scanpix
NYE SAMMENSTØT: Det har i morges vært kraftige, nye sammenstøt i Kiev - noen timer etter at en våpenhvile ble undertegnet. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Tidligere har Høyresektoren erklært at de vil rive ned fundamentet som den ukrainske staten er bygget på - for så å gjenreise landet slik de ønsker.

Fotballpøbler Gruppa består, ifølge BBC, hovedsakelig av unge menn - både russisk- og ukrainsktalende.

I gatebildet kjennetegnes de av masker, hjelmer og beskyttelsesutstyr, de bærer stokker og jernstenger og har vært i flere harde sammenstøt med opprørspoliti.

Gruppa er dannet av russisktalende fotballpøbler med nasjonalistiske synspunkter. Right Sector ønsker ikke at Ukraina skal bli med i EU, i motsetning til de fleste andre motstandsaktørene.

EU undertrykker selvstendige, europeiske nasjoner, mener Right Sector.

Våpenhvile Ukrainas president Viktor Janukovitsj og opposisjonen i landet ble onsdag kveld enige om det de kalte en våpenhvile - som nå ser ut til å være brutt, bare noen timer etterpå.

- Jeg håper at våpenhvilen holder, men på sikt er regjeringen ansvarlig for at det innsettes en form for samlingsregjering, sa USAs president Barack Obama under et møte i Mexico onsdag.

KRAFTIG RØYK: Slik ser det ut i Kiev i morgentimene torsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix
KRAFTIG RØYK: Slik ser det ut i Kiev i morgentimene torsdag. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Han sa - da - at han tror en samlingsregjering i sin tur kan bane vei for nyvalg.

VOLDSROMANTIKK: Aktivister fra Høyresektoren gir blomster til kjærestene sine midt under opprøret i Kiev. Foto: Reuters / NTB scanpix
VOLDSROMANTIKK: Aktivister fra Høyresektoren gir blomster til kjærestene sine midt under opprøret i Kiev. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart