Folkehelseinstituttet:

Nye vurderinger etter kritikk

Folkehelseinstituttet har blitt kritisert for sine vurderinger knyttet til røyking og covid-19. Nå jobber de med en ny hurtigoversikt.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fødselslege Patji Alnæs-Katjavivi er kritisk til Folkehelseinstituttets vurderinger omkring røyking og covid-19. Nå opplyser overlege Kirsten Gravningen ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet at de jobber med en ny hurtigoversikt om risikofaktorer knyttet til covid-19.

- Den sist oppdaterte hurtigoversikten over kunnskap om covid-19 og risikofaktorer for alvorlig sykdom er fra 20. mai 2020. Vi jobber nå med en ny hurtigoppsummering av forskningen hvor vi gjennomgår fagfellevurderte studier som undersøker betydningen av risikofaktorer, inklusive røyking, sier Gravningen til Dagbladet.

Kritikk

FHIs svar kom som følge av at Dagbladet konfronterte dem med kritikk av den eksisterende hurtigoversikten. Den konkluderer med at det finnes ingen tydelig sammenheng mellom røyking og risiko for alvorlig sykdom og død grunnet covid-19.

- Jeg er hovedsakelig kritisk til Folkehelseinstituttets kunnskapsgrunnlag og deres tolkning av de forskningsartiklene som de har valgt ut, sier fødselslege Patji Alnæs-Katjavivi til Dagbladet.

I hurtigoversikten baserer FHI sitt kunnskapsgrunnlag om covid-19 og røyking på tre studier. På tidspunktet som oversikten ble utformet, var to av studiene ufullstendige. På et seinere tidspunkt har de aktuelle studiene imidlertid blitt gjennomgått og publisert i tidsskriftene BMJ og Nature, uten at Folkehelseinstituttet har oppdatert sin hurtigoversikt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer