Folkehelseinstituttet:

Nye vurderinger etter kritikk

Folkehelseinstituttet har blitt kritisert for sine vurderinger knyttet til røyking og covid-19. Nå jobber de med en ny hurtigoversikt.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer
Publisert

Fødselslege Patji Alnæs-Katjavivi er kritisk til Folkehelseinstituttets vurderinger omkring røyking og covid-19. Nå opplyser overlege Kirsten Gravningen ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet at de jobber med en ny hurtigoversikt om risikofaktorer knyttet til covid-19.

- Den sist oppdaterte hurtigoversikten over kunnskap om covid-19 og risikofaktorer for alvorlig sykdom er fra 20. mai 2020. Vi jobber nå med en ny hurtigoppsummering av forskningen hvor vi gjennomgår fagfellevurderte studier som undersøker betydningen av risikofaktorer, inklusive røyking, sier Gravningen til Dagbladet.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Kritikk

FHIs svar kom som følge av at Dagbladet konfronterte dem med kritikk av den eksisterende hurtigoversikten. Den konkluderer med at det finnes ingen tydelig sammenheng mellom røyking og risiko for alvorlig sykdom og død grunnet covid-19.

- Jeg er hovedsakelig kritisk til Folkehelseinstituttets kunnskapsgrunnlag og deres tolkning av de forskningsartiklene som de har valgt ut, sier fødselslege Patji Alnæs-Katjavivi til Dagbladet.

I hurtigoversikten baserer FHI sitt kunnskapsgrunnlag om covid-19 og røyking på tre studier. På tidspunktet som oversikten ble utformet, var to av studiene ufullstendige. På et seinere tidspunkt har de aktuelle studiene imidlertid blitt gjennomgått og publisert i tidsskriftene BMJ og Nature, uten at Folkehelseinstituttet har oppdatert sin hurtigoversikt.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Studiene

Alnæs-Katjavivi forklarer at da den ene artikkelen ble publisert, så var kategoriene for røyking endret. Artikkelen tar for seg sammenhengen mellom røyking og risiko for alvorlig covid-19-sykdom. Alnæs-Katjavivi forteller at man finner de mest signifikante funnene i den store gruppa, hvor røykestatus er oppført som ukjent.

Den andre studien har imidlertid endret sin konklusjon siden Folkehelseinstituttet publiserte hurtigoversikten, ifølge Alnæs-Katjavivi.

- Den ufullstendige versjonen av den andre artikkelen viser at røykere har lavere dødelighet med covid-19-sykdom enn personer som aldri har røykt. Mens den publiserte versjonen viser derimot at tidligere røykere med covid-19 har forhøyet dødelighet sammenliknet med personer som aldri har røykt, samt heller mot at nåværende røykere også har en litt forhøyet dødelighet med covid-19-sykdom sammenliknet med personer som aldri har røykt.

Alnæs-Katjavivi sier at den tredje studien fra hurtigoversikten hele tiden har vist en tydelig økt risiko for død blant røykere som har fått påvist covid-19.

- Jeg vil be Folkehelseinstituttet om å se på sin egen hurtigoversikt, og vurdere om datagrunnlaget fortsatt er godt nok til å brukes.

NTNU-studie

I oktober omtalte Dagbladet en ny studie utført av forskere ved NTNU i samarbeid med britiske forskere. Den studien viser at det er en klar sammenheng mellom røyking og økt risiko for alvorlig covid-19-sykdom. Dette strider med FHIs nåværende konklusjon i hurtigoversikten.

Den gang uttalte generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, til Dagbladet at de forventer at røyking kommer med på FHIs liste over risikofaktorer for alvorlig covid-19-sykdom. Nå uttaler Stenstadvold Ross til Dagbladet at hun støtter Alnæs-Katjavivis kritikk av FHIs hurtigoversikt.

- Vi deler fødselslege Patji Alnæs-Katjavivis bekymring. Forskerne bak studien ved NTNU mener at røykere bør inkluderes i oversikten over personer med forhøyet risiko, men Folkehelseinstituttet har ikke fulgt opp. Det er skuffende, sier hun til Dagbladet.

GENERALSEKRETÆR: Ingrid Stenstadvold Ross ved Kreftforeningen. Foto: Jorunn Valle Nilsen Click to add image caption
GENERALSEKRETÆR: Ingrid Stenstadvold Ross ved Kreftforeningen. Foto: Jorunn Valle Nilsen Click to add image caption Vis mer

FHI svarer

FHI-overlege Gravningen opplyser overfor Dagbladet at de er kjent med studien ved NTNU.

- Vi er kjent med den studien som er omtalt av NTNU-professor Erik Solligård i media. De analyserer deltakernes genetiske data ved hjelp av metoden mendelsk randomisering. Det er en interessant studie; imidlertid vil ikke FHI endre rådene basert på en enkelt studie, opplyser FHI-overlegen og fortsetter:

- Røyking øker risikoen for hjerte- og karsykdom, kreft og kronisk lungesykdom som er risikofaktorer for alvorlig forløp av covid-19. I analyser hvor man justerer både for røyking og sykdommer forårsaket av røyking, er det gjort motstridende funn av røyking som egen risikofaktor. Det er derfor nødvendig med flere studier for å avklare røyking som uavhengig risikofaktor, og vi følger nøye med på ny forskning innen dette feltet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer