AVLYTTET: Tysklands statsminister Angela Merkel og hennes forgjengere Gerhard Schröder og Helmut Kohl skal alle ha blitt overvåket av amerikansk etterretningstjeneste. Foto: REUTERS/Arben Celi/NTB Scanpix
AVLYTTET: Tysklands statsminister Angela Merkel og hennes forgjengere Gerhard Schröder og Helmut Kohl skal alle ha blitt overvåket av amerikansk etterretningstjeneste. Foto: REUTERS/Arben Celi/NTB ScanpixVis mer

Nye WikiLeaks-avsløringer: USA spionerte på tre tyske statsministere

Systematisk avlytting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske etterretningstjenesten NSA har systematisk spionert på de tyske statsministerne gjennom flere tiår, ifølge dokumenter fra WikiLeaks.,

I tillegg til å ha avlyttet nåværende statsminister Angela Merkel, har NSA også gjort det samme med hennes forgjengere Gerhard Schröder og Helmut Kohl, melder den tyske avisen Süddeutsche Zeitung og TV-kanalene NDR og WDR.

Ifølge WikiLeaks har den amerikanske etterretningstjenesten avlyttet telefonene til minst 125 høytstående tyske politikere og embetsfolk.

Dokumenter fra den amerikanske varsleren Edward Snowden har tidligere avslørt at flere internasjonale toppledere, inkludert Tysklands statsminister Angela Merkel, i en årrekke er blitt overvåket av NSA.

I forrige uke publiserte WikiLeaks dokumenter som viser at også flere av Merkels nærmeste kolleger, deriblant finansminister Oscar Lafontaine, visestatsminister Sigmar Gabriel og miljøvernminister Barbara Hendrick, har blitt overvåket av USA.

Den tyske regjeringen har tidligere uttalt at den undersøker opplysningene fra WikiLeaks, men har foreløpig ikke kommentert de siste avsløringene.

Overvåking er et spesielt følsomt tema for tyskerne som har erfaring både fra naziregimets overvåking og DDRs Stasi-politi.

(NTB)