Nyfattigdom i Oslo: - Bekymret

Økende matkøer har gjort at Oslo kommune har forsøkt å kartlegge hvem som utgjør denne stadig større gruppen. Tilbakemeldingene bekymrer byråd Rina Mariann Hansen (Ap), som har krav til egen regjering.

ØKER: Stadig flere dukker opp til utdeling og servering av mat i Oslo. Her fra utdeling av mat på Fattighuset på Grønland tidligere i høst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ØKER: Stadig flere dukker opp til utdeling og servering av mat i Oslo. Her fra utdeling av mat på Fattighuset på Grønland tidligere i høst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Flere lokalkirker har begynt å dele ut og servere mat, og de ser at det kommer mange barn og unge. Det er kanskje det vi er aller mest bekymret for.

Det sier byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo, Rina Mariann Hansen (Ap) til Dagbladet.

De siste månedene har det vært meldt om stadig lengre matkøer, både i Oslo og andre byer. Byråden tok derfor initiativ til et møte med flere av organisasjonene som deler ut mat for å få et innblikk i hvem de opplever at de nye gruppene med trengende er.

Tilbakemeldingene bekymrer byråden.

Økning i barnefamilier

Ifølge Hansen viser samtalene med de ulike organisasjonene at de til en viss grad også tiltrekker seg ulike grupper.

- På Fattighuset er økningen primært ukrainske flyktninger, og dette dreier seg om svært mange. Disse kommer heller ikke bare fra Oslo, men reiser fra mottak i hele regionen til Fattighuset i Oslo, sier Hansen.

HOS NAV: Byråd Rina Mariann Hansen og arbeids - og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen under et besøk hos Nav Sagene i desember. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HOS NAV: Byråd Rina Mariann Hansen og arbeids - og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen under et besøk hos Nav Sagene i desember. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Hun understreker at møtet med organisasjonene fant sted før budsjettenigheten med SV, hvor det ble besluttet å øke støtten til beboere på asylmottak med 50 prosent.

Slumstasjonen til Frelsesarmeen melder på sin side om en økning i barnefamilier i Oslo, mens kirkene også opplever en pågang av unge mennesker, forklarer Hansen.

Fortviler over de unge

Byråden forklarer at Oslo kommune jobber med ulike tiltak ut mot disse gruppene.

Allerede i sommer laget de informasjon på ukrainsk om hva Nav kan bistå med. Dette ble blant annet delt ut ved Grønland kirke, ettersom den fungerer som en form for venterom for køen inn til Fattighuset. Nå har kommunene trappet opp det oppsøkende arbeidet ytterligere og gir informasjon på flere ulike språk.

Det oppsøkende arbeidet er svært viktig for å kunne fange opp og hjelpe dem som sliter aller mest, og som sannsynligvis kan få mer hjelp enn de gjør i dag, understreker Hansen.

I MATKØ: Det er blant de første gangene 51 år gamle Luis Lopez står i kø for å få utdelt mat fra Fattighuset i Oslo. Video: Nina Hansen. Reporter: Marie Røssland / Sondre Andreas Wedøe Nodland Vis mer

- Mange unge voksne som er utenfor arbeid og utdanning, men som ikke har barn, tror kanskje at de skal klare seg. Det gjør mange også, men det er ikke gitt at alle klarer seg bra. Vi har derfor økt vår innsats med å jobbe oppsøkende mot denne gruppen og på denne måten bygge ned terskelen for å oppsøke hjelp på Nav. Flere steder flytter vi Nav-kontorene litt ut for at de skal jobbe mer lokalt og lettere få tak i dem vi tror at trenger oss, sier Hansen.

Krav til egen regjering

I budsjettforhandlingene med SV ble det blant annet enighet om å prisjustere barnetrygda, samt å gi 5000 kroner ekstra i året til enslige forsørgere. I tillegg skal barnetillegget for mottakere av arbeidsavklaringspenger, dagpenger eller deltakere i kvalifikasjonsprogrammet økes.

Mens de statlige satsene for sosialhjelp har vært uendret i nesten 20 år, har Oslo kommune alltid ligget høyere, forklarer byråden.

- Våre satser er tilpasset Oslo og det vi mener er et nødvendig stønadsnivå her. Men vi har også gjort nye grep i det siste. I revidert budsjett i juni økte vi barnetilleggene. Vi øker også sosialhjelpsnormen i neste års budsjett ved at vi legger inn prisstigningen. Men vi er likevel fortsatt bekymret, sier Hansen.

Ap-byråden er klar på at regjeringen må øke de statlige satsene for ytelser som AAP og uføre.

- Dette må ses i sammenheng. Veldig mange av dem som får sosialhjelp i Oslo har en statlig ytelse i bunn, som uføre eller AAP. Det er viktig for oss at de som har helseutfordringer og derfor bør ha en trygdeytelse får det, og vi jobber for eksempel med helseavklaring for mottakere av sosialhjelp. Da må også de statlige ytelsene være sånn at det er mulig å leve av i Oslo, sier Hansen.

På dette har hun full støtte fra leder i AAP-aksjonen, Elisabeth Thoresen.

- At de statlige satsene må opp er det ingen tvil om. Vi mener grunnbeløpet må settes opp til 150.000 kroner. Dette er det tiltaket som vil løfte syke, uføre og minstepensjonister med fler ut av fattigdommen. Samtidig må de statlig veiledende satsene for økonomisk sosialhjelp økes, og Nav må kunne godkjenne flere utgifter som telefon, Internett og reiser, sier hun til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer