Nyfødt truer keiserdømmet

I åtte år ventet det japanske kronprinsparet på en tronfølger. Lørdag fikk de... en jente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Japans kronprinsesse Masako fødte endelig en prinsesse i dag. Men til tross for at japanerne har ventet i åtte år på at kronprinsparet skulle føde et barn, skaper jentebabyen hodebry. Jenter kan ikke arve den japanske tronen.

Keiserdømmets framtid er dermed uviss i Japan, med mindre grunnloven blir endret. Statsminister Junichiro Koizumi ga lørdag ingen umiddelbare signaler om at han vil gå inn for å forandre loven om monarkiets arvefølge.

- Det må vurderes nøye. Det er for tidlig å trekke noen konklusjoner nå, sa Koizumi i en kommentar etter prinsessefødselen.

Det er ikke blitt født noen guttebarn i den japanske keiserfamilien på 36 år. Kronprins Naruhitos lillebror Akishino er den siste arvingen til Krysantemumtronen. Også han og kona prinsesse Kiko har «bare» døtre, prinsessene Mako og Kako på 10 og 6 år.

Japanerne har ventet lenge på at kronprins Naruhito og kronprinsesse Masako skulle bringe keiserfamilien videre. Gleden var stor da nyheten om at den 3190 gram tunge og 49,6 centimeter lange prinsessen hadde kommet velskapt til verden på Tokyos Imperial Hospital nådde japanerne tidlig lørdag morgen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer