Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nyfødt truer keiserdømmet

I åtte år ventet det japanske kronprinsparet på en tronfølger. Lørdag fikk de... en jente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japans kronprinsesse Masako fødte endelig en prinsesse i dag. Men til tross for at japanerne har ventet i åtte år på at kronprinsparet skulle føde et barn, skaper jentebabyen hodebry. Jenter kan ikke arve den japanske tronen.

Keiserdømmets framtid er dermed uviss i Japan, med mindre grunnloven blir endret. Statsminister Junichiro Koizumi ga lørdag ingen umiddelbare signaler om at han vil gå inn for å forandre loven om monarkiets arvefølge.

- Det må vurderes nøye. Det er for tidlig å trekke noen konklusjoner nå, sa Koizumi i en kommentar etter prinsessefødselen.

Det er ikke blitt født noen guttebarn i den japanske keiserfamilien på 36 år. Kronprins Naruhitos lillebror Akishino er den siste arvingen til Krysantemumtronen. Også han og kona prinsesse Kiko har «bare» døtre, prinsessene Mako og Kako på 10 og 6 år.

Japanerne har ventet lenge på at kronprins Naruhito og kronprinsesse Masako skulle bringe keiserfamilien videre. Gleden var stor da nyheten om at den 3190 gram tunge og 49,6 centimeter lange prinsessen hadde kommet velskapt til verden på Tokyos Imperial Hospital nådde japanerne tidlig lørdag morgen.

Kronprins Naruhito giftet seg med Masako allerede i 1993, men det har vært knyttet stor spenning til om paret noen gang ville få barn, spesielt etter at kronprinsesse Masako aborterte i 1999.

Keiser Akihito og keiserinne Michiko var også fra seg av glede da de ble informert om fødselen lørdag.

- Keiserinnen felte tårer. Hun sender sine gratulasjoner til kronprinsparet, sier en talsmann for tronen.

Keiserdømmet i Japan er verdens eldste sammenhengende monarki og kan vise til en ubrutt rekke av 125 keisere. Før andre verdenskrig måtte Japans keiser leve med rollen som «levende gud». Men nederlaget under krigen skapte omveltninger i disse holdningene, som har røtter rundt to tusen år tilbake i tiden.

Japan har i dag et konstitusjonelt monarki, i likhet med Norge. Keiser Akihito overtok den japanske Krysantemumtronen i 1989 da hans far, keiser Hirohito, døde etter en 63 år lang regjeringstid.

Teoretisk sett vil keiserdømmet opphøre dersom verken kronprinsesse Masako eller hennes svigerinne prinsesse Kiko føder guttebarn.

Selv om eksperter på japansk politikk mener at en grunnlovsendring som gir kvinner arverett er uunngåelig i det lange løp, har regjeringspartiet så langt avvist å endre lovverket. I forrige måned sa partiet nei til å endre loven før den forestående fødselen.

Den japanske opinionen er tilsynelatende langt mindre konservativ i synet på arverekkefølgen enn enkelte politikere i Japan. En meningsmåling nyhetsbyrået Jiji Press presenterte i november viste at 55,2 prosent av de spurte mener det er greit at en kvinne kan arve tronen, bare 7,9 prosent sier nei til dette.

De fleste japanere tok imot budskapet om fødselen lørdag med stor glede.

- Det er det samme om det blir en gutt eller ei jente. Dette er svært gode nyheter for Japan og gir oss håp mens vi kjemper mot økonomiske nedgangstider, sier den 74 år gamle husmoren Imako Sudou til nyhetsbyrået AFP.

(NTB)

FEIRER: I Tokyo trakk for ut i gatene for å feire fødselen med papirlanterner og japanske flagg.Foto: SCANPIX/EPA
Hele Norges coronakart