Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nyfødte på isolat etter bakterieutbrudd

Fem nyfødte barn ligger på isolat etter å ha blitt smittet av meticillin-resistente bakterier på det nye Barnesenteret på Ullevål sykehus i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er dramatisk å få slike bakterier inn i en barneavdeling. Men vi jobber døgnet rundt og gjør alt vi kan for å skjerme barna, sier klinikksjef Svein Erik Tangsrud.

Det er første gang denne bakterien er funnet på en barneavdeling her i landet.

Klinikksjef Tangsrud mener imidlertid at sykehuset har situasjonen under kontroll:

- Det er dramatisk å få gule meticillin-resistente stafylokokker inn i en barneavdeling. De smittede barna er tatt ut av avdelingen og ligger nå på isolat. Avdelingen er sanert og vasket rundt. Ingen av barna er alvorlig syke. Vi håper vi får bukt med bakterien i løpet av kort tid, sier han.

Dramatisk

Det var i siste halvdel av mai at personalet ble klar over at de meticillin-resistente gule stafylokokkene også hadde inntatt en barneavdeling her i landet.

- Det er for så vidt noe vi har ventet på, både Sverige og Danmark har hatt liknende utbrudd, sier Tangsrud, som ikke ønsker å bagatellisere situasjonen.

Ennå vet ikke sykehuset hvem som er smittekilden. Prøver av alle ansatte og andre som har vært nær barna, har så langt ikke gitt resultater.

Strengt regime

Et strengt smitteregime er innført på Nyfødt/intensivavdelingen. Alle som skal inn i avdelingen må iføre seg ren stellefrakk, munnbind, hansker, hette til håret og skoovertrekk.

- Vi ønsker å holde nyfødte barn unna avdelingen og henviser dem til andre sykehus, sier Svein Erik Tangsrud, klinikksjef for Kvinne-barnklinikken på Ullevål sykehus, til Dagbladet.

Ansatte testet

For å få en oversikt over omfanget av epidemien, er alle ansatte ved Nyfødt/intensivavdelingen testet. Det samme er personer som har hatt nærkontakt med de nyfødte.

- Så langt har vi ikke lokalisert smittekilden, men vi tror vi har situasjonen under kontroll, sier klinikksjefen.

Det nye Mor & barn-senteret på Ullevål ble åpnet i september i fjor og er Norges mest moderne barneavdeling.

<B>DRAMATISK: På det nye Barnesenteret ligger fem nyfødte barn isolert med antibiotikaresistente stafylokokker.