- Nygaard er ingen objektiv overdommer

Bokfolket svarer Aschehoug-sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går gikk William Nygaard hardt ut mot bokavtalen, som han mener alle taper på. Men ikke alle er enige.

Bokhandelforeningens Randi Øgrey er skuffet over at William Nygaard undergraver en avtale hans egen forening har vært med å jobbe fram.

- Vi gikk gjennom en utrolig krevende prosess for å enes om den nye bokavtalen. Jeg er skuffet over at Nygaard undergraver en avtale som hans egen forening har vært med å jobbe fram. Alle måtte gi og ta i den prosessen, sier Randi Øgrey, direktør i Den norske Bokhandlerforening.

Hun mener William Nygaard bommer når han ikke setter pris på alle landets 600 bokhandlere.

- Jeg synes Nygaard skal være stolt av at han kan distribuere bøkene sine til bokhandlere over hele landet. Undersøkelser viser at det betyr enormt mye for leselysten at en har tilgang til lokal bokhandel og bibliotek, sier Øgrey.

For hennes medlemmer var opphevingen av bokklubbens rabattmonopol viktig.

- For bokhandlene er det viktig å konkurrere på like vilkår. Nå som pris er blitt et verktøy i bokbransjen, er det viktig at vi forvalter dette verktøyet på en god måte. Når vi kan selge en bok rabattert, går vi også inn for å selge mer, sier Øgrey.

Hun ønsker også en evaluering av bokavtalen, men har ikke like mye hastverk som Nygaard.

LITT ENIG: Anders Heger er bare litt enig med Nygaard. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
LITT ENIG: Anders Heger er bare litt enig med Nygaard. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

- Vi synes det er positivt at Kulturdepartementet skal evaluere fram mot 2009, sier Øgrey.

- Ingen objektiv overdommer

Cappelen-forlegger Anders Heger er heller ikke glad for den økte konkurransen, men han mener kulturnasjonen Norge er tjent med den.

- Sammenliknet med Espen Søbye tar William Nygaard denne debatten et langt skritt videre. Men fordi William kontrollerer forlag, bokhandel, bokklubb og distribusjon, kan han ikke innta rollen som objektiv overdommer. Williams store svakhet er at han ikke forstår det, sier Anders Heger.

Han understreker at heller ikke han er habil i en slik debatt.

- William har rett i mye. Det stemmer at de norske storforlagene har fått vanskelige økonomiske rammevilkår. Om det er godt eller dårlig, avhenger av øynene som ser. William glemmer at forlagsfloraen aldri har vært større. Det er kommet en foss av små, aggressive forlag som utgir seriøs og god litteratur.

De truer storforlagenes monopol. På lik linje med William er jeg selvfølgelig ikke glad for denne konkurransen, men det er vanskelig for meg å se at kulturnasjonen Norge ikke tjener på mangfoldet. Hvis noen mener det motsatte, er jeg redd de i alt for stor grad lar seg styre av egen pengesekk, sier Heger.

Han er ikke enig med Nygaard i at bredden i norsk litteratur er truet. Den sikres av offentlige støtteordninger, ifølge Heger.

- William ber om omkamp, men glemmer å nevne hva som utløste dagens situasjon: nemlig at Aschehoug kjøpte halve Norli og dermed eier hele verdikjeden. Det kan ikke kalles noe annet enn monopolkaptalisme. William kan ikke eie alle ledd i verdikjeden og samtidig forlange privilegier av middelaldersk art, sier Heger.

Han er heller ikke fornøyd med den nye bokavtalen og påpeker at Cappelen var det eneste forlaget som stemte i mot avtalen.

- Likevel mener jeg det er alt for tidlig å kreve omkamp. Storforlagene har nok hatt det litt for lett, sier Heger.

Forfatterne enig med Nygaard

Forfatterforeningens Anne Oterholm er glad for at en av storforleggerne endelig tar bladet fra munnen.

- Det er deilig at det er en forlegger som kommer med dette utspillet. Jeg er veldig enig i de store linjene i Nygaards gjennomgang, sier Anne Oterholm, formann i Den norske forfatterforening.

Hun synes utviklingen i bokbransjen er paradoksal. Både bestselgerne og den smale litteraturen taper. Oterholm tror heller ikke leserne tjener på billigere bøker på lang sikt.

- Jeg forstår at leserne setter pris på billigere bøker, men på lengre sikt vil dette gå utover bredden. Det er ingen tjent med, sier hun.

Oterholm aner optimisme i Nygaards innlegg.

- Vi kan bestemme utviklingen selv, det er deilig å vite at det er bokbransjen i samarbeid med politikerne som bestemmer fortsettelsen, sier Oterholm.

VIL HA NY: William Nygaard vil ha omkamp om bokavtalen.
ENIG:Anne Oterholm (t.v.) er helt enig med Nygaard.
<B>SKUFFET OVER NYGAARD: Randi Øgrey er svært skuffet.