ANGREP PÅ YTRINGSFRIHETEN: Styreleder i Norsk PEN Her er William Nygaard under en debatten ytringsfriheten under angrep på Litteraturhuset i 2015.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
ANGREP PÅ YTRINGSFRIHETEN: Styreleder i Norsk PEN Her er William Nygaard under en debatten ytringsfriheten under angrep på Litteraturhuset i 2015. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

Skuddene mot William Nygaard

Nygaards advokat: - Veldig viktig for Nygaard

At flere personer er siktet viser at både drapsforsøket på William Nygaard og angrepet på ytringsfriheten tas svært alvorlig, mener Nygaards advokat.

– Dette er veldig viktig for William Nygaard, men for ham er det ikke bare viktig om man kan finne enkeltpersoner som trakk i avtrekkeren, men at man finner ut hva som har skjedd. At det var et angrep på ytringsfriheten, er viktig å få fram, sier Nygaards advokat Vidar Strømme til NTB.

Kripos har siktet flere personer for drapsforsøket på den daværende forlagsdirektøren i Aschehoug i 1009. Det er tatt ut siktelse etter paragraf 233 om overlagt drapsforsøk, samt paragraf 99 a, om angrep på sentrale samfunnsinteresser. Begge de to paragrafene har en øvre strafferamme på 21 år.

Det er bare to dager til foreldelsesfristen ville gått ut på torsdag etter 25 år.

Tas veldig alvorlig

– Dette forteller meg flere ting. For det første så forteller det at Kripos har siktet noen de har grunn til å tro har noe med saken å gjøre. Så forteller det meg at særlig fordi de har brukt paragraf 99 a om angrep på sentrale samfunnsinteresser med en strafferamme på 21 år, så tar påtalemyndigheten og Riksadvokaten dette veldig alvorlig. Dette dreier seg om et angrep på ytringsfriheten, ikke bare hvilke enkeltpersoner som har utført det, sier Strømme.

Han mener også at den siste utviklingen i saken forteller at politiet i sin tid kanskje etterforsket saken for bredt.

– Dette forteller meg også at etterforskningen de første årene kanskje ikke hadde riktig fokus – noe som for så vidt også Riksadvokaten har vært enig i da saken etter henleggelsen ble gjenopptatt i 2009. Problemet var kanskje flere ting. Vi hadde hatt Palme-saken som hadde et for klart fokus mot visse teorier. Man ville ikke binde seg opp, og så gikk man kanskje til den andre ytterligheten og etterforsket for bredt, selv om det for de fleste var ganske klart at det var boka «Sataniske Vers» av Salman Rushdie som var årsaken til dette.

Vil etterforske mer

Han ønsker ikke å si hvor lenge han har kjent til Kripos' arbeid og hvilken rolle han og Nygaard har hatt under den siste etterforskningen. Han vil heller ikke si om Nygaard har vært inne til avhør i denne prosessen.

– Jeg skal ikke si så mye om enkeltheter i politiets etterforskning. Politiet skal få etterforske dette i fred og ro. Vi skjønner jo av politiets siktelse at de ønsker å etterforske saken mer. Hvordan overlater vi til politiet, men det er klart at min rolle tilsier at hvis det er noe Nygaard mener man bør gjøre, så gjør jeg det, sier Strømme.