Nygift kvinne tvangssendt ut av Norge

En tamilsk kvinne som giftet seg i Narvik for to uker siden, ble på fredag sendt ut av Norge. Da hun landet på Sri Lanka ble hun øyeblikkelig arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tamilske Vinutha Mugesatillai (26) fikk ikke beskjed om at hun hadde fått avslag på sin søknad om politisk asyl før politiet arresterte henne i Narvik torsdag kveld. Uten at myndighetene varslet hennes advokat, ble hun satt på flyet dagen etter.

Da hun landet i hovedstaden Colombo i hjemlandet Sri Lanka uten pass natt til lørdag, ble hun umiddelbart arrestert.

Organisasjonen Regnbuen mener det er umenneskelig at Mugesatillai ble sendt ut av Norge fredag, to uker etter at hun giftet seg i Narvik.

- Det er paradoks at Norge sender fredsmeklere til et land de mener det er trygt å reise tilbake til. Vinutha havnet rett i fanget på myndighetene som hennes folk er i krig med, sier pressetalsmann Henrik Broberg i Regnbuen Antirasistisk Organisasjon.

- Myndighetene hadde minst fire-fem grunner til å la henne bli. Situasjonen er veldig utrygg for en tamil i Colombo. Hun var midt i et studie i Narvik, et studie som Utlendingsdirektoratet utrolig nok har betalt for. Dessuten giftet hun seg for to uker siden med en tamil bosatt i Canada, og det var bare et tidsspørsmål før hun hadde fått gjenforening med ham i Canada. Men i stedet valgte altså myndighetene å sende henne ut, sier Broberg.

Mugesatillai slapp ut av fengselet i Colombo etter ti timer, men hun fikk beskjed om å møte i retten om to uker.

- Dette er nok et eksempel på den umenneskelige praksisen i den norske asylforvaltningen, sier Broberg.

(NTB)