Nyheten om en ikkenyhet

«Høyre stuper på meningsmålingene», fortalte NRK sine lesere på statskanalens nettsider torsdags morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skriv leserkommentar på Dagbladet.no!

Nyheten ble fulgt opp med intervjuer og analyser i radioen utover formiddagen. «Diffen-effekten» hadde gjort seg gjeldende. Eller hadde den egentlig det?

På NRKs partibarometer, som nyheten var utledet fra, var det nemlig ikke oppgitt hvor stor den statistiske feilmarginen for målingen var. Jeg tok direkte kontakt med NRKs nyhetsredaksjon, og fikk etter hvert tilbakemeldingen om at feilmarginen for partiet Høyre var anslått til å ligge på +/- 3.5 prosentpoeng (pp).

Ut fra denne informasjonen er det mulig å trekke to konklusjoner: a) Høyres nedgang på 2,3 pp er innefor feilmarginens grense. Vi vet med andre ord ikke om Høyre har falt på målingene i det hele tatt. b) Ut fra målingen er det fullt mulig at Høyre for øyeblikket ligger så høyt som 21,5 % (god måling for partiet) eller så lavt som 14,5 (et katastrofalt resultat). NRKs nyhet er med andre ord som ikkenyhet å betrakte. Hvorfor slås den da så stort opp?

Her spiller nok flere faktorer inn, og NRK er langt fra den eneste nyhetsredaksjonen som utviser statistisk lemfeldig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer