Nyheten slo ned som en bombe

Regjeringen varslet verken amerikanerne eller svenskene om valget av Joint Strike Fighter.

VÅRT NYE FLY: F-35 Joint Strike Fighter blir Norges nye jagerfly. Den nyheten slo ned som en bombe for alle parter i ettermiddag.
VÅRT NYE FLY: F-35 Joint Strike Fighter blir Norges nye jagerfly. Den nyheten slo ned som en bombe for alle parter i ettermiddag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Jeg fikk akkurat en tekstmelding... nei, dette visste vi ingenting om. Jeg er veldig overrasket. Jeg tror SAAB direktør Åke Svensson kommer til å uttale seg etter at den norske regjeringen har holdt pressekonferanse. Men vi visste ingenting, sier markedsdirektør Bob Kemp i Gripen international til Dagbladet.no.

Regjeringens offentliggjøring av jagerflyvalget har slått ned som en bombe både hos svenskene, amerikanerne og på Stortinget.

Skulle komme 19. desember
Både forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og statsminister Jens Stoltenberk har hele veien signalisert at avgjørelsen ville bli offentliggjort 19. desember.

- Vi regnet med å få svar 19. desember, ja. Jeg kan nesten ikke si noe mer nå før vi har fått samlet oss, sier han til Dagbladet.no.

Overrasket USA
Heller ikke amerikanerne ble varslet før pressemeldingen gikk ut fra Statsministerens kontor i ettermiddag.

Etter det Dagbladet erfarer var også USAs ambassadør Benson Whitney og resten av ambassaden innstilt på at avgjørelsen ville komme 19. desember. Heller ikke flyfabrikanten Lockheed Martin og toppleder Tom Burbage ante noe om overraskelsen som skulle komme. En svært positiv overraskelse for amerikanernes del.

Ble ikke informert
Jan Petersen (H), som er leder av forsvarskomiteen, snakket med forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen seinest for bare noen timer siden. Likevel ante han ingenting om at avgjørelsen skulle falle i kveld.

- Dette er flertallsregjering på sitt verste. Det har ikke vært noe forsøk på dialog fra regjeringens side med komiteen og resten av Stortinget. Vi er ikke blitt informert om noen ting, og ante ikke engang at avgjørelsen kom til å komme i dag, sier komitélederen til Dagbladet.no.

Han er fornøyd med at JAS Gripen ble forkastet, men kjenner ikke detaljene i regjeringens beslutningsgrunnlag.

- Jeg er ikke overrasket over utfallet, og føler det er et godt valg. Jeg er glad for at man har tatt det beste flyet og ikke prioritert industrisamarbeid. Samtidig må vi få satt oss mer inn i hva dette egentlig innebærer, sier Petersen.

Heller ikke Frps Morten Høglund er fornøyd med regjeringens saksbehandling. - I en sak av en slik nasjonal karakter burde de gått bredere ut. De har holdt tett, men har nok hatt noen tøffe runder internt, sier han til Dagbladet.no.
Fryktet lekkasjer
Statsminister Jens Stoltenberg sier det var børssensitive hensyn som førte til at valget ble offentliggjort i ettermiddag. Dette til tross for at den ene regjeringspartneren - SV - ikke har bestemt seg for hvilket fly de støtter.

Trolig har regjeringen hatt en stor og reell frykt for at noen ville lekke informasjon til offentligheten etter at det denne uken har blitt klart internt i forsvarsdepartementet at JSF ville være anbefalingen forsvarsministeren ville legge frem for regjeringen.

- Svært børssensitiv
- Regjeringen har i dag behandlet anbefalingen fra forsvarsministeren, og saken er behandlet i regjeringspartienes stortingsgrupper. Både Arbeiderpartiets og Senterpartiets stortingsgrupper sluttet seg til ambefalingen. SVs stortingsgruppe ønsket noe mere tid til å behandle saken, sier statsminister Jens Stoltenberg.

- Vi velger likevel å informere om valget nå fordi dette er svært børssensitiv informasjon. Alle må få lik informasjon samtidig. Derfor er det viktig å gå ut med den nå, sier Jens Stoltenberg.

- Det ville ikke være forsvarlig å legge dette frem for partiorganene uten også å informere markedet, understreker statsministeren.

Saab-aksjen stupte etter at nyheten fra den norske regjeringen kom. Klokka 16.21 var aksjen ned 11 prosent, langt mer enn det øvrige markedet.

SV snakker 18.30
SV holder en egen pressekonferanse på Stortinget klokka 18.30, men der er det ikke ventet noen dramatiske kunngjøringer.

- SVs stortingsgruppe har hatt et ekstraordinært møte i kveld. Der var det ingen som fremmet forslag om dissens, bekrefter statssekretær Roger Sandum i Finansdepartemenetet overfor Dagbladet.no.

Han opplyser at det formelt sett ikke er tatt noen avgjørelse i jagerflysaken, og at det ikke vil skje før alle partiets organer er konsultert, trolig i neste uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer