Nyheter på nytt

Den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera har forandret nyhetsformidlingen om Midtøsten og i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN BRITISKE frilansjournalisten Hugh Miles satt klistret til tv-skjermen og så arabiske tv-sendinger under krigen mot Saddam Hussein i 2003. Han jobbet for Sky News og skulle sørge for at man ikke gikk glipp av noen nyhetssaker. Diplomatsønnen som var født i Saudi-Arabia og hadde bodd i Libya og studert arabisk ved universitetet i Oxford og i Jemen, ble spesielt interessert i tv-kanalen Al-Jazeera. I en artikkel i London Review of Books skrev han at det ikke så ut som det var samme krig på Al-Jazeera og den amerikanske tv-kanalen CNN.

DA CNN rapporterte at havna i Umm Qasr i den sørlige Irak var sikret av koalisjonens styrker, meldte Al-Jazeera fremdeles om trefninger. Han begynte å undersøke hva Al-Jazeera sto for, men oppdaget at informasjonen både var fordomsfull og annenhånds. Spørsmålene hans sto i kø: Hvem hadde startet tv-kanalen? Hvorfor akkurat nå? Og hvordan ble den finansiert? Ikke minst om Osama bin Laden og motstandsbevegelsen i Irak hadde innpass. Derfor tok han kontakt med Al-Jazeeras hovedkvarter i Qatar og fikk innpass. Resultatet ble boka «Al-Jazeera, How Arab TV News Challenged The World».

I GÅR besøkte Miles Oslo og The Norwegian Atlantic Committee for å snakke om Al-Jazeera. Ikke minst hvordan tv-kanalen har utfordret vestlige medier, samtidig som den har forandret arabernes syn på mediene. For i Golf-landene har mediene stort sett blitt sett på som de styrendes forlengede arm. Noe som har vært en helt korrekt observasjon, slår Miles fast. Mistro og forakt for mediene har derfor vært sterk blant vanlige folk i disse landene. Ironisk nok har amerikanerne noe av den samme mistroen til amerikanske medier.

EMIREN AV Qatar, som var en ung og moderne mann med utdannelse fra Storbritannia, fikk ideen til en tv-kanal midt på nittitallet. Den skulle nå ut til det store antall folk som ikke kunne lese, hvorav kvinner er i flertall. Kanalen skulle også likne på vestlige kanaler med ankermenn, nyheter, reportasjer, diskusjonsprogrammer. Den er i full gang i 1997 og er vesentlig for nyhetsformidlingen når angrepet på Taliban-regjeringen i Afghanistan starter. Det er Al-Jazeera som har bildene av døde barn. Og det passer USA og koalisjonsstyrkene dårlig. Reportasjer om økende hat mot USA i Golf-regionen blir også vist. Ikke som uttrykk for kanalens politikk, sier Miles, men som en realitet i regionen.

OSAMA BIN LADEN blir intervjuet og får Bush-administrasjonen til å reagere. De fem store tv-stasjonene i USA går villig med på å sensurere nyheter fra Al-Jazeera. Konklusjonen til Hugh Miles er ikke at alt Al-Jazeera står for er god journalistikk, men at kanalen virker demokratiserende i en region med lite demokrati. Dessuten er Al-Jazeera rangert som mer etterrettelig enn amerikanske Fox News av britiske medieovervåkere.