Nyheter på nytt

I går ble NRK2 gjenfødt som nyhetskanal i bred forstand, i direkte konkurranse med den mer spissede Nyhetskanalen til TV2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRK2 startet som «Ung og Tung»-kanalen, og rakk å lansere Fredrik Skavlan som talkshowvert, før den skiftet ham.

I det siste har NRK2 vært en middelaldrende mellomvekter, der profilen var litt avlastningskanal, litt kulturkanal og litt filmkanal. Vel og merke hvis du var så heldig at du befant deg der du kunne motta NRK2.

I går, fra klokka 12, ble kanalen gjenfødt med en ny og klarere identitet: En kanal for nyheter, med tilfang av bredere dokumentar og fakta-tilbud utover kvelden, med en liten dash kultur og satire som krydder. Spillefilmene er flyttet over til den nye underholdningskanalen NRK3. NRK leverer nå en TV-kanal til faktaelskerne, enn annen til fiksjon-fansen. Orden skal det være.

Uansett er konseptet tydeligere enn før, og nye NRK2 gir NRK en nasjonal plattform til å presentere lokale distriktsnyheter. Ingen andre kringkastere i landet har det tilfanget av lokale nyhetsproduksjon NRK har, med sine mange regionkontorer. Nye NRK2 blir rene øko-kanalen, med sitt store gjenbruk av nyheter.

Selve størrelsen på NRKs samlede nyhetsavdelinger gjør at man må føle respekt for TV 2s vågemot når de velger å konkurrere i mot med sin egen TV 2 Nyhetskanalen. Styrkeforholdet er ujevnt. Færre husholdninger kan få inn TV 2 Nyhetskanalen enn NRK2. Slik vil det fortsette, siden Nyhetskanalen er betalkanal, mens NRK2 er gratis.

I andel av total TV-seing i Norge er TV 2 Nyhetskanalen en mygg. Hittil i år har de tatt 0,4 prosent av vår samlede TV-tid. Men da må det sies at kanalen er nystartet, og at augusttallene er bedre: Da fikk de 0,6 prosent av nordmenns TV-tid.

Likevel er NRK2 allerede langt større: De har 3,7 prosent av all TV-kikking hittil i år, og 3,0 prosent av tida nordmenn brukte foran skjermen i august. I det kampen mellom de to starter er altså NRK2 fem ganger større enn TV 2 Nyhetskanalen. Spørsmålet er om ikke NRK2, med et bredt nyhets og aktualitetsbegrep, som også inkluderer dokumentarserier, repriser av fakta-program fra moderkanalen og satiriske nyhetsshow, vil være en bedre publikumsmagnet framover enn Nyhetskanalen med sitt strammere, smalere nyhetsbegrep. Slik det nå er, bruker TV 2 med sin Nyhetskanal store ressurser på å vinne 6 promille av vår samlede TV-kikking.

For NRK er det like viktig at deres tre kanaler utfyller hverandre. Men det betyr også at det bare er med summen av sine tre TV-kanaler at NRK oppfyller sitt allmenkrinkastingsmandat. NRK3, som også hadde premiere i går, er tenkt og ment som en reinspikka underholdningskanal, rettet mot yngre seere. Som frittstående kanal har NRK3 verken bredde eller dybde nok til å være i nærheten av å oppfylle noe allmenkrinkastingsoppdrag. NRKs plan er at kanalen skal friste yngre seergrupper vekk fra reklamekanalene, mens de nyhets, kultur og aktualitetsinteresserte får sitt på NRK2 – og folk flest fortsatt skal trives på NRK1. Enhver likhet med omleggingen til et tre kanal-system i radioen er selvsagt høyst tilsiktet fra NRKs side.