HJELPER: Barnedødligheten i verden synker, blant annet fordi flere barn får vaksiner. Her gir en pakistansk helsearbeider poliovaksine til en liten gutt i Chaman-provinsen. Dessverre er konfliktnivået fortsatt høyt i verden, der denne helsearbeideren trenger væpnet beskyttelse mot militante islamister som har drept ni helsearbeidere den siste uken for å hindre vaksineringen. Foto: AP/Matiullah Achakzai/NTB-Scanpix
HJELPER: Barnedødligheten i verden synker, blant annet fordi flere barn får vaksiner. Her gir en pakistansk helsearbeider poliovaksine til en liten gutt i Chaman-provinsen. Dessverre er konfliktnivået fortsatt høyt i verden, der denne helsearbeideren trenger væpnet beskyttelse mot militante islamister som har drept ni helsearbeidere den siste uken for å hindre vaksineringen. Foto: AP/Matiullah Achakzai/NTB-ScanpixVis mer

Nyheter til å bli glad av

Viktig melding: Det er håp, verden går faktisk framover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange sorgens kapitler i året 2012, men det er likevel mulig å hente juleglede i nyhetsåret som gikk. For de gode nyhetene fins faktisk, selv om de lett havner i skyggen av de store tragediene og gjerne må balanseres med litt realistisk malurt.

Seier mot aids AIDS-epidemien, som har ridd verden som en mare siden 1980-tallet, er på retrett, kunne vi lese i juli. Selv om kampen langt fra er vunnet, er det stadig flere som får behandling: 54 prosent av alle som trenger det, het det i en rapport fra FNs aidsorganisasjon (UNAIDS).

I afrikanske land sør for Sahara, områder som er aller hardest rammet av sykdommen, er antall dødsfall redusert med 31 prosent fra 2005.

Dessuten blir færre barn smittet, 24 prosent færre i 2011 enn i 2009. I teorien kan alle barn av hivpositive mødre nå unngå smitte, dersom mødrene blir testet og får tilgang til medisiner. Så langt er imidlertid verden ikke kommet ennå.

Færre barn dør Men det har blitt litt tryggere å være nytt menneske i verden. Barnedødeligheten er på vei ned, opplyste FNs barnefond UNICEF i september. Mens det i 1990 døde 12 millioner barn under fem år, var tallet i 2011 falt til 6,9 millioner barn.

Storstilt vaksinering mot vanlige sykdommer som meslinger, malaria, diaré og lungebetennelse får æren. Men fortsatt bukker altfor mange barn under av ulike årsaker - rundt 19.000 hver dag.

Det er dessuten gjort store framskritt i kampen mot fattigdom. Tusenårsmålet om at andelen i verden som lever under fattigdomsgrensen, skulle halveres fra 1990, er nådd, fastslo FN i sommer.

Færre bor dessuten i slumområder, og de siste 20 årene har 2 milliarder mennesker fått renere og tryggere drikkevann, ifølge verdensorganisasjonen.

Avverget sult 2012 var også året da hjelpeorganisasjonene kunne avblåse en varslet sultkatastrofe. Millioner av mennesker sto i fare for å bli rammet av matmangel og hungersnød i Sahel-regionen vest i Afrika. Men det kan se ut til at verden hadde lært etter den tragiske hungersnøden på Afrikas Horn året før.

Giverviljen var større, og organisasjonene kunne sette inn støtet for å forebygge før katastrofen var et faktum.

- Jeg tror det er viktig at vi tar lærdom av det vi nå har sett, at vi lykkes når vi går inn tidlig, konkluderte Leni Stenseth, utenlandssjef i Norges Røde Kors.

Håp i Colombia Det er dessverre vanskelig å konkludere med at verden er blitt fredeligere i 2012, men i løpet av året kom det gode nyheter om en av verdens langvarige konflikter. FARC-geriljaen og regjeringen i Colombia møttes nemlig for første gang ansikt til ansikt - i Norge - og innledet formelt en fredsprosess.

Kampene fortsetter mens lederne diskuterer, men et håp om fred ble skapt.
(NTB)